Hoppa till huvudinnehåll

Vasa Sport inleder med bortamatcher på grund av ishallsrenoveringarna – men tidtabellen håller och resten av säsongen ska inte påverkas

Tomas Kurtén, vd för Vasa Sport, står leendes intill ishallen i Vasa som renoveras. En grävmaskin syns i bakgrunden.
Vasa Sports vd Tomas Kurtén säger att renoveringen av ishallen går enligt tidtabellen. Tomas Kurtén, vd för Vasa Sport, står leendes intill ishallen i Vasa som renoveras. En grävmaskin syns i bakgrunden. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa Sport,Vasa Arena,tomas kurtén

Vasa Sport inleder säsongen med tre bortamatcher på grund av utvidgningen av ishallen i Vasa. Enligt vd:n Tomas Kurtén kommer inte resten av säsongen att påverkas, utan han säger att de till och med är snäppet före i tidtabellen.

Den som kört förbi ishallen i Vasa på sistone har mött en byggarbetsplats med grävmaskiner, lyftkranar och byggställningar.

Så trots att ligasäsongen dragit igång den här veckan dröjer det ännu en vecka innan det går att se Vasa Sport spela en hemmamatch. Sports vd Tomas Kurtén tar det med ro.

– Egentligen påverkas inte säsongen, förutom den här första veckan när vi valde att starta en vecka senare för att ge alla en chans att städa upp på ishallsgården innan vi får vår första hemmapublik. I princip kommer vi att spela i den hall där vi spelat i 45 år, men på utsidan kommer man förstås se att det byggs hela tiden.

Har renoveringen påverkat spelarna?

– Jag hoppas att det inte påverkat intensiteten. De har använt träningshallen ganska mycket i augusti, men nu har de fått flytta in i ett nytt omklädningsrum och träna för fullt i tävlingshallen.

Lagkaptenen Erik Riska tror inte heller att det kommer påverka negativt att inleda med tre bortamatcher, nästan tvärtom.

Erik Riska står nere vid trapporna som leder upp till en ishall. Han ler och tittar in i kameran.
Erik Riska Erik Riska står nere vid trapporna som leder upp till en ishall. Han ler och tittar in i kameran. Bild: Yle/Markus Bergfors Erik Riska,Vasa,Vasa Sport,ishockey

– Nu i början är man väldigt full med energi och vill spela mycket, då känns det kanske till och med lättare att få börja borta. Sen i november när det är lite mörkare är det kanske lättare att man får spela hemma, och inte behöver ha de långa bortamatcherna. Men oavsett vilket så är varje match tuff och det gäller att göra sitt bästa för att ta några poäng, säger Riska.

Ligger före i tidtabellen – första hemmamatchen i nya hallen oktober 2020

Utbyggnaden av ishallen inleddes i början av året. Den beräknas kosta 17 miljoner euro och allt ska stå färdigt i slutet av 2020. En tidtabell och budget som ser ut att hålla enligt vad Kurtén fått höra.

– Ingen har sagt att vi inte ska kunna spela första hemmamatchen i mitten av oktober 2020, säger Kurtén.

– Det är klart att mycket återstår ännu och nu spelar vi den här säsongen i nuvarande hallen. Först efter denna säsong tar man bort taket och bygger allt det sista. Låt oss se, men vad jag förstått ser det bra ut just nu.

Ishallen i Vasa under renovering.
I den nya delen av ishallen, som byggs ut mot motorvägen, kommer det i nedre våningen finnas kontor och omklädningsrum, i övre våningen kommer en korridor för publiken. Ishallen i Vasa under renovering. Bild: Yle/Markus Bergfors Vasa Arena,renovering,vasa ishall

Ishallen utvidgas mot den nuvarande parkeringen. Bland annat ska hallen få en ny restaurangvåning med plats för 400 gäster och så ska publikkapaciteten stiga från 4136 till 5000.

– Ishallen fylls knappast varje match men nog tror jag vi får en del extra åskådare, åtminstone den första och andra säsongen. Utöver det får vi en betydligt bättre facilitet för vår restaurangverksamhet. Det gör att vi förutom ligamatcherna säkert får en högre försäljning på den sidan på sikt, säger Kurtén.

Vasa Sport firar 80 år

På lördagen spelar Vasa Sport sin första match mot Kärpät och följande lördag, 21 september, blir det dags för första hemmamatchen. Då mot Jukurit.

Åskådarna kommer då att mötas av en byggarbetsplats med något färre parkeringsplatser, men också av en klubb som firar 80 år.

– Inne i hallen kommer åskådarna mötas av en hall som är pyntad i 80-års jubileumsfärger och ett lag som säkert kommer kämpa om poängen, säger Kurtén.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten