Hoppa till huvudinnehåll

Vem är Ann Linde? Sveriges nya utrikesminister träffar Haavisto i Helsingfors

Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Sveriges nya utrikesminister Ann Linde beskrivs som en erfaren utrikespolitiker. Hon besöker sin finländska kollega Pekka Haavisto i Helsingfors tre dagar efter att hon utnämndes. Sveriges utrikesminister Ann Linde. Bild: Foto: Fredrik Wennerlund Copyright: Stella Pictures/All Over Press Ann Linde,utrikesminister,Sverige

Sveriges nya utrikesminister Ann Linde besöker Helsingfors bara tre dagar efter att hon utnämndes. Hon beskrivs som en erfaren utrikespolitiker. Hennes styrka är handelspolitiken, men hon ska också fortsätta med Sveriges varumärke: den feministiska utrikespolitiken.

Socialdemokraten Ann Linde utnämndes till Sveriges utrikesminister efter att föregångaren, den utrikespolitiska veteranen Margot Wallström överrskande meddelade att hon avgår på grund av familjeskäl.

Ann Linde har varit EU-och handelsminister under tre år i Stefan Löfvens första regering. I Löfvens nuvarande regering har hon varit utrikeshandelsminister och dessutom ansvarat för de nordiska frågorna.

Av flera svenska medier beskrivs hon som en erfaren utrikespolitiker. Hon har under 1990-talet arbetat som politiskt sakkunnig vid både utrikesdepartementet och försvarsdepartementet. År 2013-2014 var hon chef för den internationella avdelningen vid Europeiska socialdemokratiska partiet i Bryssel, PES.

Linde vill driva en feministisk utrikespolitik

Linde har sagt att hon ser handelsfrågorna som en viktig del av utrikespolitiken. Sveriges varumärke i utrikespolitiken har varit den feministiska utrikespolitiken, sedan föregångaren Margot Wallström tillträdde hösten 2014.

Ann Linde kommer att fortsätta på den linjen.

- Vi ser att kvinnor och flickor behandlas olika och på ett dåligt sätt runtom i världen men också att fredsavtal blir mer hållbara om kvinnor är med, sade hon till Dagens Nyheter (artiklen bakom betalmur), då hon utnämndes i tisdags.

Sverige "gör allt" för att få hem barnen från al-Hol

Då det gäller de svenska barnen och kvinnorna i al-Hol-lägret i Syrien har Ann Linde redan fått svara på frågor från den svenska pressen. Sverige har en motsvarande diskussion om huruvida barnen och kvinnorna ska tas hem, som den pågående debatten i Finland.

– Vi försöker göra allt för att få hem barnen, säger hon i DN-artikeln.

– Det är väldigt komplicerat. Det har både med folkrätten och relationen med föräldrarna att göra men också relationen till det land de är i, säger hon.

Svensk personal har hjälpt till för att få sju föräldralösa barn transporterade ut ur lägret till Irak, enligt uppgifter till Sveriges Radio. Där har de hämtats av sin morfar som har tagit dem till Sverige.

I Finland har utrikesminister Pekka Haavisto sagt att problemet är att det inte finns någon officiell samarbetspart i de kurdiska autonoma myndigheterna, som ansvarar för lägret.

Föremål för skandalen kring it-läckan på Transportstyrelsen

Ann Linde har beskrivits som en Palestina-vän. Hennes föregångare Margot Wallström kritiserade Israrels politik vid fler tillfällen, vilket ledde till en kyligare relation mellan Sverige och Israel.

Linde har också varit föremål för it-skandalen på Transportstyrelsen år 2017. Den handlade om att Transportstyrelsen, i samband med en upphandling, gjorde känslig information tillgänglig för personal från utlandet, som inte var säkerhetskontrollerad.

Ann Linde var en av de första vid regeringskansliet som hörde om ärendet, då hon var statssekreterare vid Justitiedepartementet år 2015. Hon hörde till de ministrar som förhördes av konstitutionsutskottet i riksdagen i samband med skandalen. Hon tvingades inte avgå, i motsats till regeringskollegorna Anders Ygeman och Anna Johansson.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes