Hoppa till huvudinnehåll

Framtidens kockar hakade på kampanjen Vegval – Strömsö följde med i skolköket under en eftermiddag: “Papp miin är uppvuxen på gröt, potatis och kött”

Sex kockstuderande står med sina matportioner.
Kockstuderande Alexander Häggdahl, Felicia Hast, Linda Långsjö, Emilia Norrgård, Isabel Häggdahl och Jennifer Lönnvik stoltserar med sina vegerätter. Sex kockstuderande står med sina matportioner. Bild: Yle / Matias Jungar Strömsö (tv-program),kock,Emilia Norrgård

Det råder tystnad i köket, en nästan andaktsfull stämning. Att få ögonkontakt med kockstuderandena är svårt, de har fullt upp att titta ner i sina skärbräden, pannor och kastruller.

Jag känner mig malplacerad som ett revbensspjäll på en vegetarisk bjudning – nu finns det ingen tid för lättciterat snack med journalister, som dessutom inte täckt huvudet med en hygienmössa.

En journalist och kock står vid en spis.
Strömsös programvärd Jonas Sundström beundrar koncentrationen i skolköket. En journalist och kock står vid en spis. Bild: Yle / Matias Jungar Jonas Sundström,Felicia Hast

Också kockstuderande vid Yrkesakademin i Österbotten deltar i Strömsös kampanj Vegval – där du har chans att briljera med din vegetariska favorit. De här studerandena har antagit utmaningen att utveckla en egen vegetarisk rätt.

I slutskedet av utmaningen sker ett mirakel. Artisten Bryan Adams är också inblandad, men först till kockarnas uppgift.

Mat ska vara simpelt och vardagligt

17-åriga Alexander Häggdahl ville undvika fördomar om torra grönsaksbiffar och prova på något annat.

Kock hackar kantareller.
Alexander Häggdahl har plockat svamp sedan han var sju år gammal. Kock hackar kantareller. Bild: Yle / Matias Jungar Strömsö (tv-program),Alexander Häggdahl

Häggdahl utgick från cannelloni (pasta i form av rör) som enligt honom ofta fylls med malet kött.

– Oftast bjuds det på tråkiga grönsaksbiffar. Jag gjorde istället en vegetarisk cannelloni genom att byta ut köttet mot en kantarellstuvning.

Tallrik med kantarellcannelloni.
Cannelloni med kantarellfyllning. Tallrik med kantarellcannelloni. Bild: Yle / Matias Jungar Strömsö (tv-program)

Häggdahls svampfyllning är enkel. Förutom kantarell består den av lök, vitlök, morot, färskost, salt och peppar. Han ville att rätten är simpel och vardaglig.

– Jag ville inte ha med alla sorters smaker, och kryddor som folk inte känner till eller kan få tag på.

Uppvuxen på gröt, potatis och kött

Hemma hos familjen Häggdahl är det traditionell matlagning som gäller. Alexander tror också att hans pappa kommer att gilla rätten, trots vissa utmaningar.

– Papp miin är uppvuxen på gröt, potatis och kött. Men han är trött på att laga samma sak, säger Alexander Häggdahl som en liten hälsning hem.

Flygande vegan-Jakob

Vid en annan station i köket ser jag Linda Långsjö som rullar valnötsbullar. Hon är fokuserad, i något slags odefinierbart zenläge.

Långsjö är klassens enda vegan och den mest erfarna vad gäller växtbaserad mat. Hon vill bli bättre på att använda proteinrika nötter i sin matlagning.

– Att lägga nötter i en varmrätt känns rätt nytt.

Kock radar mataskar på hylla.
Linda Långsjö säger att man inte ska vara rädd för att göra stora vegetariska portioner. Kock radar mataskar på hylla. Bild: Yle / Matias Jungar Strömsö (tv-program),Linda Långsjö

Till valnötsbullarna ska hon bjuda ugnsbakad batat och kikärtsröra. Men Långsjö vill inte endast prova på nytt. Hon tar sig an gamla husmansklassiker och transformerar dem till veganska.

Ett exempel är hennes version av den klassiska 70-talsrätten flygande Jakob. I hennes version byts broilern och baconet ut mot tofu och svamp.

Du får misslyckas

Långsjö förstår att en del kan ha svårigheter att byta fokus mot mer växtbaserad mat.

Hon poängterar att det inte finns några regler i köket, åtminstone inte i ditt hemmakök. Våga prova på något ovanligt i smakväg uppmanar hon.

– Jag är trött på att det ska vara så tryggt. Du får misslyckas, säger hon med eftertryck.

Fyra stekningar, sen händer det

Miraklet låter vänta på sig. Men ännu krävs det misslyckanden och nya försök. Det är fortfarande tyst i köket.

Ingen pratar, endast matlagningssymfonin spelar i perfekt samklang – kniv som hackar, stekpanna som fräser, en visp mot metallskålen.

– Det krävdes fyra stekningar innan de blev bra, säger Isabel Häggdahl om sina bönbiffar.

En portion med bönbiffar,
Isabel Häggdahls bönbiffar med krämig citronsås och korn.. En portion med bönbiffar, Bild: Yle / Matias Jungar Strömsö (tv-program),Matporr

Grunden i hennes recept är vita bönor och quinoa. Tricket att få smak i dem är ordentligt med timjan, vitlök och sweet chili-sås.

Svar på bönorna

Också Isabel Häggdahl vill bevisa för sin familj att vegetariskt är gott. Och hon lär inte ha problem att konvertera familjen. För nu har vi kommit till undret.

Bönbiffarna blev nämligen inte bara bra, de slog henne med häpnad.

Kvinnlig kock pressar citronjuice.
Isabel Häggdahl gör en citronsås till sina bönbiffar. Kvinnlig kock pressar citronjuice. Bild: Yle / Matias Jungar Strömsö (tv-program),vegval

– Det var ett mirakel. Jag blev chockad av bönbiffarna, säger hon och ler ohämmat.

Everything I do, I do it for you

Men också mirakel kan vara stökiga. Lyckligtvis finns det ingen annan yrkeskår, förutom städare, som städar lika effektivt som kockar.

Någon sköljer golvet, en annan vävar med moppen. Kastruller och kärl diskas. Stämningen är igen vördnadsfull när alla fokuserar på sin uppgift.

Det är ändå inte helt tyst. I bakgrunden spelar radion. Och lärare Anna Gripenberg sjunger med.

Don't tell me it's not worth fighting for
I can't help it, there's nothing I want more

Det förblir oklart om hon sjunger om vegetarisk mat eller Bryan Adams.

Alla kockstuderandes recept publiceras på Strömsös webb. Inga kockstuderande skadades under intervjuprocessen.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

  Den här versionen är dessutom glutenfri.

  Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus. Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

 • Femte veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor. Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

 • Smakrik rotsakssoppa med röda linser

  Min fyraårings favoritsoppa.

  Smakrik rotsakssoppa med röda linser Det här är enkelt, snabbt och billigt. Soppan går att variera beroende på vad man har för grönsaker hemma och vilka kryddor man väljer. Hos oss är soppan 4-åringens absoluta favoritmat, så den passar garanterat hela familjen.

 • Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

  En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

  Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli. Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

 • Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

  Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

  Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien. Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex.

 • Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

  En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

  Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

 • Surkål och andra mjölksyrade produkter är som balsam för magen

  Så tar du tillvara vitkål och kålrot

  Surkål är lite som vardagsmatens schweiziska armékniv. Mycket användbar i både grytor, soppor och sallader eller varför inte som fyllning i en hamburgare. Surkål innehåller både C-vitamin och även mjölksyrebakterier, precis som Anders kålrotskimchi. Här kan du läsa mera om mjölksyrning.

 • Baka lökpaj med franska influenser

  En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

  Baka lökpaj med franska influenser Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken. Mari Tiensuu Ingredienser Botten: 3 dl vetemjöl 1 tsk salt 100 g smör 1 dl kallt vatten. Fyllning: 6 gula lökar 2 msk olja 2 dl rött vin 1/2 citronsaft

 • Fjärde veckomenyn – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Vi har glädjen att presentera Vegvals veckomeny nummer 4, med era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Samuli Laurikainen, Erica Rönngård, Sari Pylsy och Mari Tiensuu för recepten.