Hoppa till huvudinnehåll

IK Myran tog oerhört viktig seger – bottenstriden lever i allra högsta grad i damligan

IK Myran firar segern på hemmaplan mot PK-35.
Arkivbild. IK Myran firar segern på hemmaplan mot PK-35. Bild: Yle/Antti Koivukangas IK Myran,damfotboll,Nedervetil

Med fyra matcher kvar av säsongen ligger både ONS och IK Myran på 15 poäng. Det efter att Nedervetillaget lyckats slå just ONS med 3–0 på hemmaplan. I den övre slutserien såg Åland United till att göra livet surt för FC Honka.

IK Myran inledde den nedre slutserien med en tung förlust mot Ilves på hemmaplan. Då ONS kom på besök på lördagen såg det ändå helt annorlunda ut.

Efter en jämn och mållös första halvlek kom islossningen i den 67:e minuten. Marie-Helen Prest satte då 1–0 och förde Myran ett steg närmare seger.

Under slutminuterna satte Laura Wentjärvi först 2–0 och senast då inhopparen Tilde Hellund satte 3–0 på stopptid stod det klart att poängen skulle stanna i Nedervetil.

Både ONS och Myran har nu 15 poäng med fyra matcher kvar, men Uleåborgdamerna ligger före i tabellen med bättre målskillnad.

Åland United hjälpte HJK

I den övre slutserien hoppades FC Honka på att kunna ta tre poäng mot Åland United och fortsättningsvis sätta press på ligaledande HJK. Men ålänningarna – och framför allt Isabella Mattsson – ville annat.

Mattsson stod för två mål då Åland United bortavann med 3–0 och laget steg samtidigt upp till fyra i tabellen.

– Jag tycker vi gör en väldigt stark insats. Dominerar första halvlek, tappar momentum lite i andra och fick försvara. Men det lyckades vi med bra då vi spelare discplinerat, säger Isabella Mattsson för Yle Sporten efter matchen.

Då HJK dessutom slog tabellsexan JyPK med samma siffror innebär det att Helsingforslaget nu leder ligan med åtta poängs marginal.

– Inget är omöjligt. Men visst blev det lite svårare nu. Vi kommer att spela så bra vi kan fram till säsongens slut, säger Honkas Dana Leskinen.

Resultat, damligan:

Övre slutserien
FC Honka – Åland United 0–3 (0–1)
TiPS – KuPS 1–3 (1–1)

HJK – JyPK 3–0 (0–0)

Nedre slutserien
IK Myran – ONS 3–0 (0–0)
Ilves – TPS 0–5 (0–2)