Hoppa till huvudinnehåll

"Jag hoppas dagens unga tänker på oss sedan när jag blir äldre" - frivilliga krafter bjöd seniorer på en historisk busstur

En äldre kvinna får hjälp ombord på en buss medan en annan person lyfter in hennes rollator i bussens bagageutrymme.
Seniorerna plockades upp vid hemdörren. En äldre kvinna får hjälp ombord på en buss medan en annan person lyfter in hennes rollator i bussens bagageutrymme. Bild: Amanda Vikman/Yle buss,rullator

Guiden Calle Storm berättar i korthet om dagens program för de cirka tio passagerare som hunnit stiga ombord på bussen.

Han gör en lite lustig jämförelse mellan Dalsbruksbor och Kimitobor, men det är inte så så många som skrattar.

Antingen är de artiga, eller så är de redan upptagna med att betrakta landskapet som rullar förbi fönstret. Vissa är mitt uppe i en diskussion med någon i sätet bredvid.

- Hejsan ja, goddag. Det var värst. Jaha, var vill ni att jag ska sitta?, frågar en äldre herreman som stiger ombord nära småbåtshamnen.

Bussen slingrar sig sakta mak genom Dalsbruk centrum. Utanför är det ett soligt höstväder, en perfekt dag för en historisk rundtur.

Det är föreningen Dragsfjärds pensionärer som tillsammans med kommunen och Kimitoöns guider tagit initiativet.

Lisbeth Nyberg, som har på sig en beige jacka och lila scarf sitter i en buss.
Lisbeth Nyberg tycker det bästa är att få träffa människor. Lisbeth Nyberg, som har på sig en beige jacka och lila scarf sitter i en buss. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Lisbeth Nyberg

Från att ha funderat över hur man skulle kunna ge de äldre en lite annorlunda upplevelse i vardagen kunde man nu bjuda närmare 30 seniorer på en historisk busstur runt Kimitoön.

- Jag tycker att det är bra, därför att många är ensamma som jag och sitter hemma. Alla ens vänner är ju i samma situation. Inte ska man bara sitta hemma heller, men det blir så när alla blivit gamla på samma gång, resonerar Lisbeth Nyberg.

Som ung jobbade hon på fabriken i Dalsbruk som fakturerare. Men efter en tung period gick hon i pension som 57-åring. Då hade hon jobbat i 41 år.

- Det var ju helt annorlunda hur man tog hand om de äldre då jag var ung, och jag tycker att vi blir väldigt bra omhändertagna på Kimitoön i dag. Man får komma till bäddavdelningen när det behövs och sen när man kommer hem igen går de igenom allt så att man ska ha det så bra som möjligt, säger hon.

En buss står parkerad på en sandplan i vackert, men mulet höstväder.
Närmare 30 passagerare stiger ombord under bussturen runt Kimitoön. En buss står parkerad på en sandplan i vackert, men mulet höstväder. Bild: Amanda Vikman/Yle buss,bussresa

Harry Nurmi ger också tummen upp för utfärden. Även han jobbade vid fabriken i Dalsbruk som elektriker i 42 år, tills han fick sparken som 60-åring.

- Det här är riktigt bra. Om det ordnas resor tillräckligt ofta beror lite på hurdan människa man är, om man tycker om att vara ute och åka. Men någon gång så här är det riktigt trevligt, säger han.

Hoppas att unga bjuder ut de äldre också i framtiden

Dragsfjärds pensionärer tog tillfället i akt när kommunen gav en möjlighet att ansöka om ett bidrag som skulle användas för att ge en guldkant åt vardagen för hemmavarande pensionärer.

- Först ordnade vi en julmiddag då ett 30-tal personer deltog. Det här är vårt andra arrangemang, en bussresa runt Kimitoön med avslutning vid Söderlångvik med kaffe och tilltugg, säger Anna-Lisa Rosenqvist som är styrelsemedlem i Dragsfjärds pensionärer.

Redan nu har både hemvården och de äldre hört av sig och sagt att bussresan är en fin gest.

Anna-Lisa Rosenqvist talar med en äldre person ombord på bussen.
Anna-Lisa Rosenqvist hoppas att de unga tar ut seniorer på lite resor också i framtiden. Anna-Lisa Rosenqvist talar med en äldre person ombord på bussen. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Anna-Lisa Rosenqvist

- Vi har fått en hel del feedback, och många seniorer har sagt att de ser mycket fram emot rundturen för det är så sällan de kommer ut någonstans. Hemifrån till butiken åker de men det är ungefär där, säger Rosenqvist.

Hon hoppas att arrangemanget leder till något mer.

- Vi hoppas att det här sprider ringar på vattnet och att andra föreningar kunde ta efter. Det har hänt tidigare att taxiföreningen har ordnat skjutsar och åkt och druckit kaffe med sina passagerare. Det är bara bra ju mer sådant här det ordnas, säger hon.

Ännu har hon har inte tänkt så mycket på sin egen ålderdom.

- Men jag hoppas kunna vara aktiv så länge som benen och hjärnan håller. När ungdomarna blir äldre och har åldringar att ta hand om, hoppas jag de förstår hur viktigt det är att också äldre personer får komma ut och lufta på sig och umgås med andra.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland