Hoppa till huvudinnehåll

Robert Mugabes begravningsceremoni – över halva stadion tom

Zimbabwes tidigare president Robert Mugabe skulle ursprungligen begravas i dag, men familjen och den nuvarande regimen har hamnat i gräl om var och när den tidigare ledaren egentligen ska jordfästas.

Robert Mugabe junior hälsar på folket som har samlats för att se den framlidne presidenten Robert Mugabe som liggaer på lit de parade.
Robert Mugabe Junior hälsar folket som har samlats för att se fadern ligga på lit de parade. Robert Mugabe junior hälsar på folket som har samlats för att se den framlidne presidenten Robert Mugabe som liggaer på lit de parade. Bild: AFP / Lehtikuva Robert Mugabe,Zimbabwe,Afrika

Robert Mugabe låg först på lit de parade på stadion Rufaro i Harare. Igår blev det klart att familjen har gått med på att Mugabe begravs vid ett monument för andra frihetshjältar National Heroes' Acre i Harare.
Jordfästningen torde ske inom en månad. Mugabe ska få ett eget minnesmärke.

Robert Mugabes söner eskorterar kistan då den lämnar familjeresidensen den 13.9.
Robert Mugabes söner eskorterar kistan då den lämnade familjens residens i fredags. Familjen ville först att Mugabe skulle begravas i en privat ceremoni i sin hemby eftersom de var upprörda över att Mugabe störtades från makten 2017. Robert Mugabes söner eskorterar kistan då den lämnar familjeresidensen den 13.9. Bild: AFP / Lehtikuva Robert Mugabe,Zimbabwe,Afrika
Robert Mugabes söner Chatunga och Robert Junior tittar på sin fars kvarlevor där han ligger på lit de parade på stadion Rufaro
Sönerna Chatunga och Robert Junior vid den öppna kistan på stadion Rufaro. Robert Mugabes söner Chatunga och Robert Junior tittar på sin fars kvarlevor där han ligger på lit de parade på stadion Rufaro Bild: AFP / Lehtikuva Robert Mugabe,Zimbabwe,Afrika

I dag hålls ändå en officiell begravningsceremoni på nationalstadion. Bland gästerna återfinns många nuvarande och tidigare afrikanska ledare, till exempel Sydafrikas president Cyril Ramaphosa och Kenyas president Uhuru Kenyatta.

Också Kinas president Xi Jinping och Kubas förra ledare Raul Castro är på plats.

Men Mugabe delar landet också efter sin död. Fast somliga zimbabwier tog sig tidigt till nationalstadion för att bevittna den officiella begravningsceremonin, fylldes ungefär bara en fjärdedel av stadion till sist.

De tomma platserna vittnar om att folket inte har glömt att Mugabes 37-år långa styre i många år präglades av repression och ekonomisk kris.

ett barn håller Zimbabwes flagga medan han sitter på den nationella sportstadion där Mugabes begravningsceremoni ska hållas i Harare
Ihöljd Zimbabwes flagga väntar ett barn på att ceremonin ska börja. Zimbabwe är djupt delat över hur man ska minnas mannen som styrde landet med järnhand i 37 år. ett barn håller Zimbabwes flagga medan han sitter på den nationella sportstadion där Mugabes begravningsceremoni ska hållas i Harare Bild: AFP / Lehtikuva Robert Mugabe,Zimbabwe,Afrika

Många vill ändå minnas president Robert Mugabe som en frihetshjälte, som bidrog till att landet 1980 blev det självständiga Zimbabwe.

Robert Mugabe håller en presskonferens i Genève 1976
Mugabe håller en presskonferens i Genève 1976. Fyra år senare vinner hans parti de första fria valen i Zimbabwe och Mugabe blir premiärminister. Robert Mugabe håller en presskonferens i Genève 1976 Bild: AFP / Lehtikuva Robert Mugabe,Zimbabwe,Afrika

Robert Mugabe och hans parti ZANU-PF vann stort i det första fria valet 1980. Det var efter ett långt befrielsekrig då man slutligen kunde kasta av sig oket som brittisk koloni.

En kvinna på väg till Robert Mugabes begravninsceremoni, i kläder prydda med hans portätt.
Den här kvinnan kom till ceremonin iklädd Mugabes ansikte på sin klädnad. Mugabe konfiskerade mark av vita landägare och gav marken till de svarta. En kvinna på väg till Robert Mugabes begravninsceremoni, i kläder prydda med hans portätt. Bild: AFP / Lehtikuva Robert Mugabe,Zimbabwe,Afrika
President Robert Mugabe 2013 under den ceremoni då han svärs in som president sista gången.
2013 valdes Mugabe till president för sista gången, trots högljudda protester om valfusk. Då hade frihetshjälten förvandlats till en diktator. Han störtades några år senare av tidigare lojala generaler. President Robert Mugabe 2013 under den ceremoni då han svärs in som president sista gången. Bild: AFP / Lehtikuva Robert Mugabe,Zimbabwe,Afrika