Hoppa till huvudinnehåll

Så fungerar Finlands farligaste kriminella organisation: Underorganisation gör det smutsiga jobbet, ledaren bor på landet

Svart och rött är United Brotherhoods symbolfärger
Rött och svart är UB:s symbolfärger Svart och rött är United Brotherhoods symbolfärger Bild: Polisen United Brotherhood (Gäng),brottslighet,organiserad brottslighet

Polisen grep för en vecka sedan en medelålders man som misstänks vara ledare för den kriminella organisationen United Brotherhood.

Polisen gjorde förra veckan ovanligt många husrannsakningar och gripande. Ett av föremålen för polisoperationen var den 47 år gamla mannen från Borgå, som sägs vara organisationens ledare.

Sammanlagt greps 21 medlemmar eller personer med kopplingar till United Brotherhood.

Skylt vid vägkant som säger att asiattomilta pääsy kielletty
Polisen gjorde en räd i Illby i Borgå Skylt vid vägkant som säger att asiattomilta pääsy kielletty Bild: Yle/Hedvig Sandell polisen,Illby,United Brotherhood (Gäng),Baronsvägen

Ett av tillslagen gjordes i mannens hem i Illby i Borgå och en annan i organisationens möteslokal i Tusby. Mannen påträffades inte på någondera platsen utan på ett tredje ställe, som polisen inte namnger.

Gripandet skedde på torsdag då mannen säkert redan visste vad som komma skulle. Andra medlemmar hade gripits på olika håll i landet under veckan.

Polisen ryckte ut tungt utrustad eftersom man visste att många medlemmar i United Brotherhood kan vara beväpnade.

Mannen kunde ändå gripas utan problem, berättar kriminalkommissarie Kimmo Sainio vid Centralkriminalpolisen.

Han är nu häktad misstänkt för fyra fall av grovt narkotikabrott, grovt skjutvapenbrott, grov penningtvätt och deltagande i kriminell organisation.

Kriminella organisationer slogs ihop

United Brotherhood bildades år 2010 då Rogues Gallery, Natural Born Killers och M.O.R.E gick ihop. Alla betecknas som kriminella organisationer.

M.O.R.E är en förkortning på det finska Me Olemme Rikollisten Eliittiä, det vill säga vi är eliten bland kriminella.

Enligt polisen och åklagaren är mannen från Borgå en av de grundande medlemmarna i United Brotherhood.

De första åren fungerade han i rådet som leder organisationen, consiglio, tills han år 2016 blev ledare för United Brotherhood.

Före honom har organisationen letts av Keijo Vilhunen som har blivit bekant i samband med utredningarna av härvan kring den tidigare polischefen Jari Aarnio.

Så fungerar hierarkin

Polisstyrelsen och åklagaren försöker nu genom en sällsynt talan avveckla hela United Brotherhood. Enligt myndigheterna är organisationens syfte att tjäna pengar genom kriminell verksamhet, speciellt genom narkotikabrott och utpressning.

Mannen från Borgå har nämnts som svarande både i talan för att avveckla United Brotherhood och i talan för att avveckla underorganisationen Bad Union.

1. Bad Union-medlemmar gör det smutsiga jobbet

Enligt polisen och åklagaren råder en sträng hierarki i organisationen.

Lägst nere står medlemmarna i Bad Union. Polisen har beskrivit Bad Union som United Brotherhoods underorganisation eller "farmarlag" som gör det smutsiga jobbet, allt från att städa klubblokalerna till utpressning och gatuhandel med narkotika.

På det här sättet försöker man skydda medlemmarna i United Brotherhood och hålla dem borta från rampljuset.

Bad Union har inte någon egen ledning, men nog en egen symbol som föreställer en hattprydd man som håller ett vapen. Bad Union har också siffersymbolen 221, som motsvarar bokstäverna B och U i alfabetet. B är den andra bokstaven och U den 21 i alfabetet.

2. Aspiranter och halvmedlemmar

Som nästa i hierarkin kommer halvmedlemmarna och aspiranterna.

Enligt myndigheterna är de organisationens jobbare. De kan stiga upp till nästa nivå efter att ha gjort väl i från sig. Jobben kan handla till exempel om att förvara och lagra vapen.

3. Fullvärdiga medlemmar

Härnäst kommer de fullvärdiga medlemmarna. De fungerar som chefer som har rätt att ge order åt dem som står lägre i hierarkin.

Man kan känna igen dem på logon på västens ryggsida. Den föreställer United Brotherhoods symboler: ett örnhuvud, en dödsskalle och ett djävulshuvud.

United Brotherhoods siffersymbol är 212, som härleds från U som är den tjugoförsta bokstaven i alfabetet och B som är den andra.

4. Ledaren och rådet

Rådet och UB:s ledare har den högsta bestämmanderätten. Till en början valdes två medlemmar ur vardera organisationen som bildar United Brotherhood, in i rådet. Sedermera har man enligt myndigheternas uppfattning valt flera än fyra medlemmar.

Att kalla rådet för consiglio hänvisar till maffian där consigliere är en av rådets viktigaste ledare. Enligt UB:s hemsida ska ändå rådet numera ha avvecklats.

Enligt myndigheterna använder UB benämningen "firma" om sig själv. Enligt reglerna går firmans intressen före medlemmarnas och alla måste lojalt driva firmans intressen.

Enligt polisens och åklagarens talan finns det också bestämmelser bland annat om avgångspeng, godkännande av nya aspiranter, regler för uppförande och sanktioner.

Symboler

Både United Brotherhoods och Bad Unions medlemmar använder svartröda symbolfärger som sägs föreställa broderskap och uppoffring.

United Brotherhoods väst
Svart och rött är UB:s färger. United Brotherhoods väst Bild: Polisen United Brotherhood (Gäng),organiserad brottslighet,brott

Enligt myndigheternas talan mot organisationen utnyttjas symbolerna vid brott. Till exempel förstärkte en person som dömts i ett utpressningsfall sitt budskap vid utpressningen genom att peka på UB-logon på sin munkjacka.

Bad Union har veterligen inte fungerat som United Brotherhoods knytnäve mera än tre år. Enligt polisen behövdes Bad Union för att skydda moderorganisationens medlemmar från att råka i klammeri med rättvisan.

Lång kriminell historia ger auktoritet

Enligt Yles uppgifter har mannen som misstänks vara UB:s ledare en lång historia inom narkotika- och våldsbrott.

År 2001 dömdes han för mord då han med fyra skott sköt ihjäl en restaurangkund som hämnd för gammalt groll.

Kriminalöverkommissarie Christer Ahlgren vid Centralkriminalpolisen vill inte kommentera Borgåmannens ställning på något sätt men säger på ett allmänt plan att en brottslig bakgrund är till nytta i hierarkin i organisationer som United Brotherhood.

Kriminalöverkommissarie Christer Ahlgren
Christer Ahlgren. Kriminalöverkommissarie Christer Ahlgren Bild: Emmi Korhonen /Lehtikuva Centralkriminalpolisen,polisen,Christer Ahlgren

- Man ska ha en lång och trovärdig kriminell historia för att åtnjuta den respekt som ett ledarskap förutsätter, säger Ahlgren.

Ledaren också företagsägare

Under sin tid som ledare för UB har mannen åtminstone inte i tingsrätten på boningsorten dömts för något allvarligt brott. De senaste domarna i Östra Nyland har han fått för misshandel och rattfylleri år 2016.

Enligt Yles uppgifter har mannen också ett företag grundat år 2017 i Nyland.

I offentligheten har han hållit låg profil. Ofta används ett smeknamn när man talar om honom. I sociala medier har han visat sig på några gruppfoton som UB har postat på Facebook och Instagram. I allmänhet står han i mitten.

- Att en viktig person står i mitten är rätt vanligt då det gäller bilder på gäng, säger Kimmo Sainio vid CKP.

United Brotherhoods nätsida kan tolkas som protest mot vad CKP i offentligheten har sagt om organisationen.

Enligt en anonym skribent är UB inte en kriminell organisation "fastän UB har många medlemmar som har suttit i fängelse."

Det finns inga uppgifter om hur äkta sidan är men det hänvisas till den också i myndigheternas talan.

På sidan konstateras också att medlemmar hjälps på fötter efter att ha kommit ut ur fängelset - eftersom det knappast intresserar samhället.

Förhållandet till Hells Angels

United Brotherhood har öppna konton på Facebook och Instagram. På dem postas närmast bilder och uppgifter om medlemsträffar. Ibland förekommer också bilder av andra organisationer, till exempel Hells Angels.

- Gruppbilder med andra grupper är intressant, säger Christer Ahlgren vid CKP. Han frågar sig vilket förhållande Hells Angels och United Brotherhood har.

- Vi vet att de har haft ett verkligt nära samarbete. Det sitter rätt lite av Hells Angels medlemmar i fängelse, jämfört med United Brotherhoods medlemmar. Hastigt kan man få för sig att UB gör det smutsiga jobbet för Hells Angels, säger Ahlgren.

Polisen: Den värsta av de kriminella organisationerna i Finland

Polisen startade tillsammans med andra myndigheter en ovanligt omfattande operation mot den kriminella gruppen på våren 2018. I en jämförelse ansågs UB vara den som tillfogar samhället den största skadan.

United Brotherhood anses vara den mest beväpnade gruppen. Under operationen påträffade man vapen hela tiden. Den är våldsam och idkar narkotikabrottslighet.

Förutom beväpningen finns det en annan viktig orsak att försöka avveckla UB. Det är den mest beväpnade av alla kända organisationer. Polisen och Polisstyrelsen anser att det fråga om en militant organisation.

Enligt polisens uppgifter har United Brotherhood vuxit med ungefär 100 medlemmar efter att Bad Union grundades. Före den stora polisoperationen i slutet av sommaren satt 40 av dem i fängelse.

Nu sitter uppskattningsvis 60 av gruppens medlemmar i rannsakningshäkte eller i fängelse. Det är sannolikt alltså över hälften av hela medlemskåren.

Texten baserar sig på Yle Uutisets artikel Näin toimii Suomen vaarallisimpana pidetty rikollisryhmä: "farmarijoukkue" hoitaa likaiset työt, huipulla maaseudun rauhassa asuva mies.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes