Hoppa till huvudinnehåll

Spikat i ettan: Haka slog Jaro och säkrade avancemanget till ligan – TPS slutar tvåa och får kvala

Anton Popovitch och Samuel Chidi firar mål.
Anton Popovitch och Samuel Chidi firar mål för Haka. Arkivbild. Anton Popovitch och Samuel Chidi firar mål. Bild: All Over Press FC Haka

Trots att det fortfarande återstår fyra omgångar av fotbollens division 1 står det redan nu klart att FC Haka kommer att sluta etta och TPS tvåa. Tre poäng borta mot Jaro var det som krävdes av Valkeakoskilaget – och det fixade man med 1–3.

Jaro fick hoppas på ett mirakel. Tvärtom gick det helt enligt manuskriptet.

Jakobstadslaget skulle ha behövt tre poäng mot de överlägsna serieledarna Haka på lördagen, men fick istället se sig besegrade med 1–3.

Haka avgjorde dusten redan i första halvlek då Niklas Friberg och Samuel Chidi gav gästerna en 2–0-ledning innan paus. Efter ytterligare ett insläppt mål i andra blev Jim Myreviks reducering i den 85:e minuten en klen tröst för Jaro.

Innan det hade Anthony Dafaa dragit på sig två gula kort och åkt ut och tre minuter efter reduceringen gick Luis Robles samma öde till mötes.

Samtidigt står det klart att Haka vinner division 1 i år och därmed får förbereda sig på spel i fotbollsligan nästa säsong.

TPS behövde i sin tur i och med Jaros förlust minst en poäng för att säkra sin andraplats i ettan. Slutresultatet borta mot AC Oulu stod 0–0 – och Åbolaget kommer alltså att få kvala till ligan ännu i höst.

I kvalet ställs TPS mot det lag som slutar näst sist i fotbollsligan. Matcherna spelas den 24 och 27 oktober.

Ekenäs IF slog i sin tur TPV med 1–0 efter ett mål av Akseli Ollila. EIF ligger fortfarande sexa i tabellen, åtta poäng över nedflyttningsstrecket.

Resultat, herrarnas division 1:

AC Kajaani – KTP 4–5 (3–2)
AC Oulu – TPS 0–0
Ekenäs IF – TPV 1–0 (0–0)
FF Jaro – Haka 1–3 (0–2)
MyPa – MuSa 3–2 (1–1)