Hoppa till huvudinnehåll

Storkyro anställde slaktare för att fånga vildkatter: "Vi talar om en kattkris och det är ingen överdrift"

En vit och orange katt i en bur.
En vit och orange katt i en bur. Bild: Sami Hahtola katt,Bur,djur

I Storkyro har man stora problem med förvildade katter. Nu har kommunen gjort ett avtal med en lokal slaktare som fångar katter, för dem till en hittedjursklinik och avlivar dem vid behov.

Antalet förvildade katter i Storkyro har ökat på ett okontrollerbart sätt. Enligt Nanne Korpivaara som driver en hittedjursklinik och tar hand om djur från bland annat Storkyro, handlar det om en gammaldags kultur.

– Man låter okastrerade katter röra sig fritt utomhus med den påföljden att de förökar sig.

Enligt Korpivaara har den varma sommaren ytterligare förvärrat problemet eftersom fler katter rört sig ute.

– Då började man tala om en kattkris, och det är ingen överdrift.

Kommunen gjorde avtal med slaktare

Enligt Livsmedelsverket har kommunerna ingen skyldighet att ta hand om förvildade katter. Kommunerna kan ändå frivilligt erbjuda sig att hämta hittedjur, eller köpa tjänsten av en utomstående aktör.

I Storkyro har man gjort ett avtal med en lokal slakteriföretagare som fångar vildkatter i burar, för dem till den lokala hittedjurskliniken och vid behov ser till att katterna avlivas om det är så att de är fullständigt förvildade.

På Nanne Korpivaaras hittedjursklinik i Seinäjoki tar man emot hittedjur från både Seinäjokitrakten och Storkyro.

Hittekatter som kommer från stadsmiljö är i allmänhet tamkatter eller katter som kan tämjas, men katter som kommer till kliniken från Storkyro är antingen i så dåligt skick eller så förvildade att de inte lämpar sig som husdjur.

– Katter är underbara djur när de är omskötta och uppfödda på rätt sätt. Därför förargar det mig att man värdesätter dem så lite att de inte får ett ordentligt liv, säger Nanne Korpivaara.

Katt på äventyr
Katt på äventyr Bild: YLE/Smältpunkt smältpunkt

Katter klarar inte sig själva i naturen

Kattproblemet i Storkyro har vuxit sig stort av flera orsaker, enligt Nanne Korpivaara. Till en del handlar det om likgiltighet, att man fortfarande tänker sig att katten hör hemma i naturen och att den klarar sig där.

– Men katten hör inte hemma i den finländska naturen. Den klarar inte av köld och hunger. De som förespråkar okastrerade katter och tycker att de ska röra sig fritt ute kan komma till oss på praktik och se på katter som vistats länge i det fria på egen hand. Det är ingen upplyftande syn.

Korpivaara säger att den okontrollerbara förökningen ofta beror på att okastrerade katter förökar sig i naturen eller i något uthus. Sedan börjar någon mata dem utan att desto mer ta hand om dem.

– Om man börjar mata en katt borde man också ta hand om den helt och hållet och sköta om kattens hälsa.

En kattfamilj bakom ett hönsnät
En kattfamilj bakom ett hönsnät Bild: Yle/Max Kivivuori Hemlösa katter,lovisa

Har kostat kommunen 3 500 euro hittills i år

Enligt Storkyros kommundirektör Tero Kankaanpää är kattproblemet i kommunen lokalt och begränsat till vissa områden.

Kommunen tog tag i problemet då man från hittedjurskliniken meddelade om sina observationer av vildkatter.

Också kommuninvånare har gjort anmälningar då de märkt att antalet katter plötsligt ökat till exempel i grannskapet.

Hittills i år har det kostat Storkyrko kommun över 3 500 euro att ta hand om de förvildade katterna – fånga in dem, föra dem till hittedjurskliniker eller avliva dem.

Man kommer att fortsätta ta hand om de förvildade katterna ännu nästa år så att man får bukt med problemet.

– Om vi inte hade skridit till åtgärder skulle kostnaderna ha ökat ännu mer. Nu tar vi tag i det här och det finns klara grunder för det, det är frågan om djurskydd, säger Tero Kankaanpää.

En katt.
En katt. Bild: Yle/Privat katt

En veterinär fattar beslut om katternas öde

Det är slakteriföretagaren Sami Hahtola som fångar in katter i Storkyro.

De kattpopulationer han fångat in hittills har haft mellan fem och 30 katter. Hahtola uppskattar att omkring 90 procent av de infångade katterna har varit vildkatter.

Det är alltid en veterinär som fattar beslut om en infångad katts öde. Om katten verkar sjuk, saknar ID-märkning, är i dåligt skick och fullständigt förvildad avlivas den.

Enligt Nanne Korpivaaara är det svårt att tämja en katt som inte haft kontakt med människor. Att försöka sig på det är inte nödvändigtvis ens bra för katten.

– För katten är det ett stort lidande om man försöker tämja den med våld. Man måste ändå kunna utföra vissa vårdingrepp på den.

En grå kattunge i en bur.
En grå kattunge i en bur. Bild: Sami Hahtola katt,Bur,djur

Ovaccinerade katter kan vara en livsmedelssäkerhetsrisk

Sami Hahtola påminner också om att ovaccinerade katter som rör sig på bondgårdar kan vara en livsmedelssäkerhetsrisk. En stor kattpopulation kan också lokalt ta död på många småfåglar och ekorrar.

Att fånga in katter och avliva dem är något som delar åsikterna, det har både Hahtola och Korpivaara märkt.

– Många förstår ändå att det handlar om djurskyddsarbete, om att förebygga en total katastrof, säger Nanne Korpivaara.

Folk har också oroat sig för att tamkatter kan fångas in. Enligt kommundirektör Tero Kankaanpää är det ändå inget man behöver oroa sig för.

– Ingens husdjur avlivas. En expert ser nog skillnad på en tamkatt och en vildkatt.

Kankaanpää påpekar att det viktigaste är att se till att katterna kastreras.

– ID-märkning av katter är fortfarande ovanligt på landsbygden, men kastrering och ID-märkning skulle tillsammans underlätta den här situationen, säger han.

Översättning och bearbetning: Anna Kurtén.