Hoppa till huvudinnehåll

Trodde att karriären var över för tre år sedan – nu blev Miro Kadmiry den första finländska quarterbacken på 13 år att föra sitt lag till FM-guld

Miro Kadmiry kastar bollen.
Miro Kadmiry i farten i finalen. Miro Kadmiry kastar bollen. Bild: Lehtikuva Helsinki Roosters,miro kadmiry

Helsingforslaget Roosters är finska mästare i amerikansk fotboll för åttonde året på raken. Finalen mot Kuopio Steelers blev en ensidig historia – inte minst tack vare Miro Kadmiry som gjorde segern exceptionell.

Sommaren 2016 skulle Miro Kadmiry vara quarterback för Åbolaget Trojans. Men höger axel tillät inte spel som quarterback.

– Då tänkte jag att min karriär som quarterback var över. Men samtidigt var det en lättnad. Det hade stört mig länge att axeln störde mitt kastande och jag ville pröva på något nytt, berättade han inför finalen på ligans webbplats.

Efter det sadlade han om och började spela som wide receiver. Senast i fjol stod det ändå klart att han fortfarande kan kasta en amerikansk fotboll då han ledde Finland till ett EM-brons.

Men att få starta som quarterback i FM-ligan, Vaahteraliiga eller ”Lönnligan”, är allt annat än givet. Då Roosters på våren plötsligt blev utan en amerikansk förstärkning på spelpositionen valde chefstränaren Mikko Koikkalainen att ge Kadmiry chansen att visa vad han går för.

Det i ett lag där FM-guld är minimikravet.

Kadmiry pallade för trycket.

I grundserien skrev han om rekordböckerna då Roosters gick från klarhet till klarhet. Tolv matcher resulterade i tio segrar och 51 kastade touchdowns. Det är fler än någon annan finländsk quarterback någonsin noterats för i ligan.

Steelers klarade inte av att utmana

I finalen ställdes Roosters mot Kuopio Steelers. Det enda laget som lyckades slå Roosters under grundserien.

Men Steelers amerikanska quarterback Seth Peters tvingades spela skadad och det i grundserien livsfarliga anfallet fick inte något till stånd.

Samtidigt ångade Kadmiry och Roosters-offensiven på. Slutresultatet skrevs 50–6.

– En toppenmatch. Jag gjorde många misstag, men som lag spelade vi fantastiskt, hann Kadmiry säga i Ruutus tv-intervju innan försvararen Akseli Olin rusade fram och tog tag i mikrofonen:

– Den här killen är den bästa spelaren i Finland. Han har jobbat hårt i flera år för det här!

Själv hade Kadmiry svårt att svara på hyllningen.

– Det här är ett lagspel… jag saknar ord, säger han.

Den senaste gången en finländsk quarterback lett sitt lag till ett FM-guld var 2006, då Petrus Penkkis Borgå Butchers gick hela vägen.

Kadmiry blev också den blott fjärde inhemska quarterbacken att vinna ett FM-guld som starter på 2000-talet.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport