Hoppa till huvudinnehåll

Trogen Piffensupporter om succésäsongen i division tre: "Det här är det bästa jag har sett på 40 år"

Supportern Christer Järnström har följt Pargas fotbollsherrar i 40 år
Christer Järnström vid sitt andra hem, Pajbacka i Pargas. Supportern Christer Järnström har följt Pargas fotbollsherrar i 40 år Bild: Yle / Peter Karlberg Pargas IF,Supportern Christer Järnström har följt Pargas fotbollsherrar i 40 år

Den här lördagen skiner solen över Pargas IF:s fotbollsherrar. Men solen är inte alltid på plats på Pajbacka. Det är däremot 76-årige Christer Järnström. Han har följt Piffens fotbollsherrar i fyra decennier.

- Det är många saker som gör att man hänger med och följer fotbollen här i Pargas, men nog handlar det mest om ett stort hjärta för Piffen.

När Yle Åboland är på plats på Pajbacka besegrar Järnströms kära Pargas IF Wilpas från Salo med hela 5-0. Piffen leder nu herrtrean fyra poäng före tvåan FC Åland.

"Har aldrig upplevt så här bra fotboll på Pajbacka"

14 vinster på 22 spelade matcher och en målskillnad på +31, det vill säga 46 gjorda mål och endast 15 insläppta mål. Siffrorna talar verkligen sitt tydliga språk, Pargas IF:s herrlag går fram som en ångvält i division tre.

- Det här laget spelar den bästa fotbollen jag någonsin har upplevt här på Pajbacka. Det är njutsamt att se det här laget spela. De spelar med en underbar glädje och sedan har de också ganska tuffa supportrar som är med och skriker och hejar på dem, säger Christer Järnström med ett leende och tillägger:

- Man måste vara positiv och då gänget ger sitt ger även vi på läktaren allt vad vi har att ge. Vi kan vara Piffens tolfte spelare när vi hejar fram dem.

Man kommer till match med Piffenhalsduk och visar färg. Många säger att det här bara är division tre, men det här är inte bara division tre - det är vårt lag, vår ort och vår förening.

Pargas IF har enligt Christer Järnström runt 200 åskådare per match hemma på Pajbacka.

- Man kommer till match med Piffenhalsduk och visar färg. Många säger att det här bara är division tre, men det här är inte bara division tre - det är vårt lag, vår ort och vår förening. Man ska vara stolt över sin förening och vi är stolta över fotbollen i Pargas.

Veteransupportern är övertygad om att Piffen kommer att behålla förstaplatsen i trean och ta steget upp till tvåan.

- Min känsla är att med det här gänget kommer vi att vinna serien. Det lyser runt de här spelarna och jag tror inte att jag överdriver när jag säger att det här är det bästa laget jag har sett här i Pargas. Det syns också på planen att spelarna vill spela i division två.

Stefan Strömborg tränar Pargas IF:s fotbollslag.
Piffens tränare Stefan Strömborg. Stefan Strömborg tränar Pargas IF:s fotbollslag. Bild: Oskar Karlsson / Yle fotboll,Stefan Strömborg,Pargas IF,Pargas

Den trogna Piffensupportern passar också på att hylla tränarna Stefan Strömborg och Antti Kinnunen.

- De har fått spelarna att spela det spel de vill se och sedan placerar de spelarna där de vill spela.

På frågan vilka tre som är hans favoritspelare kommer svaret snabbt.

- Målvakten Arnold Uschanoff är helt fantastisk. Sedan har vi Yannick Ossok och Behar Cimili. De tre och sedan måste jag också nämna Gezim Voca och Yasser.

Brukar bjuda spelarna på tårta och saft

Christer Järnströms bedömning är också att även föreningen som sådan är rustad för spel i division två, då man har bra träningsmöjligheter med både planer och inomhushallar.

- Gällande ekonomin får vi säkert fundera på hur vi ska lägga upp det hela, men det gäller att ge järnet även där. Så är det bara. Jag har sagt att innan jag sätter fast mina ögon skulle det vara roligt om Piffen spelar i division två, säger en skrattandes Christer Järnström innan han berättar att han ibland brukar bjuda spelarna på lite tårta och saft efter träningarna.

- Sådana småsaker uppskattas också mycket av spelarna har jag märkt. Själv blir man också på gott humör när man kan bidra med någonting.

Men det låter inte direkt som idrottskost?

- Nej (skratt), det är det inte, men man måste bjuda lite på sig själv också för att hjälpa laget.

Andra anledningar till Piffens succésäsong som Christer Järnström lyfter fram är att tränarna är från hemorten och att ungefär hälften av spelarna brukar vara från Pargas.

- Även spelare i Åboregionen har hört av sig och frågat om de får komma hit till Pargas och spela, så nog är det någonting här som drar.

Pargas IF:s anhängarhalsduk.
Pargas IF:s anhängarhalsduk. Bild: Yle/Nora Engström Pargas IF,idrottsförening

För Piffens damlag gick lördagen dock lite tyngre.

- Vi hörde just att damerna idag tyvärr förlorade mot TKT med 0-2, men positivt är i alla fall att de håller sig kvar i division tre. Sedan får man inte heller glömma att Pargas också har herrlaget SC Wolves som spelar i division fyra, så fotbollen i Pargas är stark.

Allt gick inte Järnströms väg den här dagen

Christer Järnströms expertis var också solklar den här dagen, då han strax innan Yanga Balisos 1-0-mål sade att det är just Yanga Baliso som kommer att göra 1-0.

På en punkt hade dock Christer Järnström faktiskt fel. Hans tips inför matchen var att slutresultatet skulle bli 1-0 till Pargas IF, men förmodligen kan nog både Christer Järnström och Piffen leva med den missen.

Läs också