Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Orsakerna är enligt VR bland annat prisnivån, förbättring i tidtabellen, men också klimatdiskussionen. Praktiskt och miljövänligt säger de passagerare som Svenska Yle har pratat med.

- Hyvää päivää, katsotaan kaikkien matkaliput!

Så brukar tågresan börja, och allt fler hör allt oftare den repliken. Ifjol gjordes 13,6 miljoner resor i Finland med fjärrtågen och enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor. Det är en ökning med 13 procent.

Jag försöker tänka på miljön. Det är smidigt att kunna sitta och jobba på tåget.― Eva-Lena Lundgren-Henriksson, passagerare

Tåg framför flyg

Antalet passagerare som reser till och från Vasa närmar sig en halv miljon om året. En av passagerarna från Vasa till Helsingfors är forskardoktor Eva-Lena Lundgren-Henriksson. Hon väljer att inte flyga så ofta när hon åker på arbetsresa till Helsingfors.

Enligt henne är det praktiskt att komma direkt till järnvägstation i Helsingfors, men det finns också andra orsaker.

- Jag försöker tänka på miljön. Det är smidigt att kunna sitta och jobba på tåget. Så kan man också stiga upp, gå runt och röra på sig, säger Lundgren-Henriksson

kvinna med glasögon sitter på tåg
Forskardoktor Eva-Lena Lundgren-Henriksson föredrar tåget framom flyget på sina jobbresor. kvinna med glasögon sitter på tåg Bild: Yle/Jyrki Karjalainen tågtrafik,vasa

Hon är nöjd med servicen på tåget, men efterlyser mer information på svenska

- Eftersom jag kommer från Åland ursprungligen är min finska inte så jättebra, så jag önskar lite mera information på svenska.

Det är lätt att ta tåg från flygplatsen.― Reijo Havonen, passagerare

Miljövänligt med tåg

I restaurangvagnen sitter bland andra vd Reijo Havonen som är värd för tre norska gäster. Flera av hans gäster brukar ta tåget från Helsingfors för att besöka hans firma i Tammerfors.

- Det är lätt att ta tåg från flygplatsen, det är mycket snabbare än med bil eller flyg. Och så är det miljövänligt, säger Havonen.

två män sitter och ler i tåget
Vd Reijo Havonen från Tammerfors och tekniska chefen Christoffer Aas Clements gör affärer på tåget. två män sitter och ler i tåget Bild: Yle/Jyrki Karjalainen tågtrafik,affärsresor

Fler tysta vagnar, tack!

Antalet resor mellan Åbo och Helsingfors ökade i juli med 22 procent. Linnea Henriksson har tågpendlat mellan Karis och Åbo de senaste femton åren och väljer tåg bland annat för att det går att arbeta under resan. Men hon efterlyser tysta vagnar.

- Hur kan det vara möjligt att avskilja vagnar för lekande barn, allergiker och hundar men inte ha tysta vagnar för folk som vill jobba?

Blir det så att de tappar i auktoritet om de är klädda som för att gå på svampplockningsutfärd.― Linnea Henriksson, passagerare

Pendlare får tågkompisar

Hon har fått många nya tågbekanta och under våren var samtalsämnet tågpersonalens nya kläder, som enligt Henriksson är snygga, men vardagliga.

- Blir det så att de tappar i auktoritet om de är klädda som för att gå på svampplockningsutfärd, funderar hon.

Linnea Henriksson står bredvid ett tåg med en bild av en katt som visar att här finns barnvagn
Linnea Henriksson står bredvid ett tåg med en bild av en katt som visar att här finns barnvagn Bild: Maud Stolpe/Yle Karis,linnea henriksson

En timmes tåget förskräcker

Linnea Henriksson följer med fasa med planerna på det så kallade en timmes tåget mellan Åbo och Helsingfors.

- Om det blir verklighet får jag antingen byta jobb eller flytta. Mellan Karis och Helsingfors pendlar det så många att det för dem säkert ordnas något tåg, men knappast till oss som ska till Åbo.

Gammalt ånglok som står på Karis station
Gammalt ånglok som står på Karis station Bild: Maud Stolpe/Yle ånglok,karis

Hon anser att det här är en alldeles för stor satsning då det i slutändan ändå inte är frågan om en hel timme kortare restid, utan kanske bara tjugo minuter för dem som åker mellan Åbo och Helsingfors.

- Jag tror att det skulle bli en katastrof för Västra Nyland i och med att många högutbildade skulle se sig tvungna att flytta bort.