Hoppa till huvudinnehåll

Finland hade fem matchbollar med 2–0 i set – åkte ändå på blytung förlust mot Vitryssland i EM: ”En hemsk känsla”

Finländsk volleybollspelare deppar efter förlust.
Finländsk volleybollspelare deppar efter förlust. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i volleyboll

Nej, det vill sig inte för Finlands herrlandslag i volleyboll just nu. I slutet av set tre mot Vitryssland såg allt ännu mer än ljust ut – men vitryssarna vände och vann. Vi visste att vi inte får förlora tredje set, säger tränaren Joel Banks efteråt.

Det såg redan ut att bli en sällsynt klar seger för Finland. Första set gick till de blåvita med hela 25–13. Andra set slutade likaså i finländsk 25–17-seger.

Men sedan kollapsade korthuset.

Finland hade fem (!) matchbollar i tredje set, men Vitryssland klarade av att vända setet till sin fördel. Fjärde set gick också till Vitryssland. Femte och avgörande set likaså.

En oerhört tung förlust för Finland, som med en seger hade haft ett bra läge att avancera till slutspel i EM i Slovenien.

– Det är en hemsk känsla. Sorg och besvikelse. Vi spelade väldigt bra men klarade inte av att ta vara på våra lägen att döda matchen, säger landslagstränaren Joel Banks för Yle efter förlusten.

– Jag kan vara nöjd med många aspekter av vårt spel, men det är svårt just nu. Alla är besvikna, men vi måste bara acceptera resultatet och slå tillbaka, fortsätter han.

Måste nu lyckas mot både Ryssland och Turkiet

Vitryssland var allt annat än ett lätt motstånd. Då lagen senast möttes i ett dubbelmöte tog Vitryssland hem båda matcherna med 3–0 i set.

– Vi visste att de får extraenergi av att vända tredje set. Då halkade vi efter. Vi slogs och kämpade så mycket vi bara kunde, men vi får ta det här som en lektion i att vinna matcher, säger Banks.

För att nu gå vidare från gruppspelsfasen måste Finland lyckas mot både Ryssland och Turkiet. Allt annat än en lätt uppgift.

– I morgon är en ny dag och en ny match, säger Banks. Finland ställs mot de regerande Europamästarna Ryssland på måndag.