Hoppa till huvudinnehåll

Placeholder text




Placeholder text
vegetariska rätter,vegval

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

Judith Alm

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe
  • 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t. ex. karl-johan eller champinjon, som bryns i smör. Blir extra gott om du använder både tofu och svamp! Borlottibönor (1 pkt) passar också bra.
  • 8 mellanstora potatisar, välj en fast ekologisk sort
  • 1 pkt grädde, växtbaserad eller vispgrädde av komjölk
  • 1 buljongtärning
  • 1 knippe persilja (kan uteslutas)
  • 1 nypa salt efter smak

Om du inte använder rökt tofu, dra gärna på med rosépeppar och 1-2 torkade libbstickeblad. Tänk i så fall på att libbstickan kan ge mycket smak, och använd inte fullt så mycket buljong. Smaka av!

Gör så här

  1. Skala och skiva potatisen tunt.
  2. Skiva tofun. Om du väljer svamp eller bönor så ska de fräsas lätt i smör.
  3. Repa av grönkålen (spar nerven i mitten till smoothie, soppa som ska mixas slät eller hemkokt buljong) och hacka bladen.
  4. Hacka purjolök och persilja.
  5. Sjud grädden och tillsätt buljong.
  6. Låt purjolök och persilja mjukna i grädden.
  7. Smörj en ugnsform. Lägg potatis i botten, varva med grönkål, tofu/svamp/bönor och täck med grädde.
  8. Baka lådan mitt i ugnen på 200 C tills grädden stannat och fått fin färg.

Pressa citron över vid servering och servera med rårörda lingon, syrad gurka eller surkål. Rostade, hackade hasselnötter är också väldigt gott att toppa lådan med.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: