Hoppa till huvudinnehåll

Helander hoppas att kortisonsprutan hjälper ännu om tre veckor – men har inga illusioner om nivån på VM: ”Kan krävas 90 meter för medalj”

Oliver Helander.
Oliver Helander. Oliver Helander. Bild: Lehtikuva Oliver Helander

Ett personligt rekord kan både Oliver Helander och Lassi Etelätalo nöja sig med i friidrotts-VM i Doha. Men först och främst ska kastarna klara kvalet. Men har de ett medaljkast i kroppen? För tidigt att säga, säger bägge två för Yle Sporten.

På fredagen kom glädjebeskedet: Oliver Helanders axel håller för kast med full styrka. Helander tvingades avbryta spjuttävlingen i Sverigekampen på grund av skadekänningar i axeln och tvingades vila i två veckor.

Då han äntligen fick kasta på träningar igen på torsdagen var formen oerhört bra. Ett av de bästa träningspassen på hela sommaren, summerade tränaren Glenn Lignell för Yle Sporten.

Oliver Helander håller med.

– Jo, svarar han sedvanligt kortfattat för Yle Sporten på Helsingfors-Vanda flygplats.

Helander är tillsammans med flera andra av Finlands VM-resenärer på väg till Turkiet, där ett sista förberedande träningsläger väntar. Huvudmålet: att slipa på tekniken – och att anpassa sig till värmen.

– Det känns ganska skönt att lämna hösten bakom sig, medger Lassi Etelätalo.

– Träningsmässigt handlar det främst om att finslipa formen. Den största delen av jobbet har man väl redan gjort, så nu ska jag kasta några gånger till och få tekniken i skick, berättar i sin tur Helander.

Målet: Årsbästa i finalen

Men vad var det egentligen som var problemet i axeln? Lite irritation och en liten inflammation, berättar Helander.

– Jag fick en kortisonspruta som har hjälpt ganska mycket. Förhoppningsvis håller effekten ännu i Doha så att man åtminstone kunde kasta helt hyftsat.

Helanders säsongsbästa (och det inhemska årsbästat) kom i Kuortane i juni, där spjutet flög 86,93. I Doha är målet att förbättra på noteringen.

– Förhoppningsvis kommer jag i närheten av det. Men först och främst ska jag klara kvalet. Om jag sedan får till ett årsbästa i finalen så kan jag vara riktigt nöjd, säger spjutkastaren.

Lassi Etelätalo.
Lassi Etelätalo. Lassi Etelätalo. Bild: Lehtikuva Lassi Etelätalo,spjutkastning,friidrott

Lassi Etelätalo är inne på samma linje.

– Man ska klara kvalet först. Jag har inte tänkt längre än så. Men för en medalj kommer ett kast på klart över 85 meter att vara minimikravet. Det har jag ändå inte satt upp som mål för mig själv.

– Man ska ju alltid gå in för att vinna en tävling, men här nöjer jag mig med ett PB, säger Etelätalo, vars personliga rekord på 84,98 kom 2014.

Oliver Helander höjer på ribban mer än så.

– Det krävs minst ett nytt personligt rekord för mig. Spjutnivån är så pass hög i världen just nu. Är det många kastare som är på toppnivå så kan det krävas ett 90-meterskast för en medalj. Men det ser man sedan, siar han.

"Tar det som en helt vanlig tävling"

VM i Doha blir karriärens första världsmästerskapstävlingar för både Helander och Etelätalo. Helander stortävlingsdebuterade i fjol på EM i Berling, medan Etelätalo slutade fyra på EM i Zürich för fem år sedan.

– Helt ärligt talat trodde jag inte då att det skulle dröja fem år tills mina nästa stortävlingar, berättar Etelätalo.

– Men det känns skönt att få åka och visa upp sig på de internationella arenorna nu. Det har varit ganska branta ned- och uppförsbackar sedan Zürich och nu hoppas jag att spjutet flyger långt i Doha, fortsätter han.

Helander tar det hela med lugn.

– Inte vet jag om jag har förberett mig på något speciellt sätt, jag tar det som en helt vanlig tävling.

Men är det pirrigt?

– Näe, inte just nu åtminstone. Kanske sedan när det närmar sig.