Hoppa till huvudinnehåll

Heltstekt blomkål med currysmör.




Heltstekt blomkål med currysmör.
Bild: Yle/Esa Saari
blomkål,vegetarisk,vegval

Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

Anders Samuelsson

Ingredienser för 4 personer

Ugnsbakad blomkål

  • 1st blomkål
  • ½ gul lök
  • 1st vitlöksklyfta
  • 1msk curry
  • 50gram smör

Friterade kikärter

Ett användbart tillbehör som ger krispighet åt sallader och andra vegetariska rätter.

  • 1burk kokta kikärter
  • olja
  • 1tsk chilipulver
  • salt

Blomkålscouscoussallad

  • 1 st blomkål, riven till blomkålscouscous
  • 1st granatäpple
  • 1 knippe persilja finskuren
  • olivolja
  • 1st citron (saften)
  • 1st grönt äpple
  • ½ röd lök
  • salt
  • peppar
  • 2 dl turkisk yoghurt

Gör såhär

  1. Finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk i en kastrull och krydda med curry. Låt svalna och blanda med smöret.
  2. Smörj in en blomkål med currysmöret och baka i ugnen på 180grader tills blomkålen är mjuk. Ös med smöret under tillagningen.
  3. Det andra blomkålshuvudet rivs på rivjärn till couscousstorlek. Förväll blomkålscoucousen hastigt i kokande saltat vatten och kyl ner i kallt vatten.
  4. Häll av kikärtorna och skölj under vatten. Torka och fritera i en kastrull med 180 gradig olja ca 4 minuter, lyft och låt rinna av på papper salta och krydda med chili och salt.
  5. Kärna ur granatäpplet och ta tillvara juicen från den. Gör en vinägrett på juicen som kärnorna släpper. Tillsätt olja, salt, peppar och saften från citron.
  6. Plocka persilja och strimla grönt äpple och rödlök fint. Gör en sallad med persilja, blomkålscouscous, granatäpple, äpple och dressa med vinägretten, smaka eventuellt av med salt och peppar.

Vid servering: Dela blomkålen i 4 klyftor och lägg på en bädd av blomkålscouscoussallad. Lägg på de friterade kikärtorna och en rejäl klick yoghurt.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: