Hoppa till huvudinnehåll

Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

protester i Hongkong 15.9.2019, polisen skjuter blåfärgat vatten
I Hongkong har folkets uppror nu pågått i 99 dagar. Också idag svarade polisen med vattenkanoner och tårgas. protester i Hongkong 15.9.2019, polisen skjuter blåfärgat vatten Bild: AFP / Lehtikuva Hongkong,Kina,demonstrationer,Protesterna i Hongkong 2019

Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

- God save the Queen, ropade och sjöng demonstranterna, medan de överlämnade en petition där de bad den tidigare kolonialmakten se till att Kina respekterar Hongkongs frihet.

Den tidigare brittiska kolonin överlämnades till Kina 1997. Då kom Storbritannien och Kina överens om att Hongkong får bevara sina unika rättigheter i 50 år.

Det är oklart vad Storbritannien kan göra, men också många britter anser att landet har ett speciellt ansvar för Hongkong.

Samtidigt hoppas Storbritannien på mer investeringar, samarbete och tätare handelsrelationer med Kina, i synnerhet om britterna lyckas genomföra brexit.

Senare på dagen utbröt samma sorts kaos som vi har sett tidigare.

Vissa demonstranter demolerade metrostationer och kastade Molotov-cocktails. En liten hårdför grupp försökte angripa Hongkongs administrativa centrum.

Polisen svarade som förr med tårgas och vattenkanoner. Vattenkanonerna sköt blåfärgat vatten. Metoden har använts på andra håll i världen för att senare kunna identifiera demonstranter

Krav på allmän rösträtt och mer demokrati

Protesterna i Hongkong har pågått i tre månader. De triggades till en början av ett lagförslag som nu har dragits tillbaka, men som skulle ha gjort det möjligt att överlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Hongkongs administrativa ledare Carrie Lam reagerade sent på missnöjet och nu har kraven vuxit.

De paraplyförsedda demonstranterna kräver nu utredningar av polisens beteende under tidigare demonstrationer, att de gripna ska släppas fria, utvidgade demokratiska rättigheter och allmän rösträtt.

Carrie Lam har sent omsider sagt sig vara redo att förhandla. Det kan ändå bli lite svårt eftersom demonstranterna inte har någon ledare.

Det finns alltså ingen klart organiserad motpart att förhandla med. Det är delvis ett medvetet drag eftersom profilerade demokratiaktivister tidigare har förföljts.

Källor: Reuters, AFP, STT,