Hoppa till huvudinnehåll

Presidentval i Tunisien - håll koll på det här

Kandidatplakat inför presidentvalet i Tunisien 2019.
Presidentkandidaterna får klistra upp sina valplakat på bestämda ställen. Kandidatplakat inför presidentvalet i Tunisien 2019. Bild: AFP/Lehtikuva Tunisien,presidentval

Tunisien ordnar det andra fria presidentvalet i landets historia på söndag. Två populister leder opinionsmätningarna och de kvinnliga kandidaterna är påfallande få.

Snabbfakta: Viktiga händelser i Tunisien

Tunisiens flagga.
Tunisiens flagga. Bild: Creative Commons Tunisien,flagga

2010 december: Grönsakshandlaren Mohammed Bouazizi bränner sig själv på gatan i protest mot myndigheterna. Uppdämt missnöje med förhållandena i landet får en katalysator och protester bryter ut på olika håll i landet. Det blir samtidigt starten på den så kallade arabvåren med revolter i flera arabländer.

Tunisiens president Zayn al-Abidin Ben Ali besöker Mohammed Bouazizi på sjukhuset i Tunis efter att Bouazizi bränt sig själv på gatan.
President Zayn al-Abidin Ben Ali besöker Bouazizi på sjukhuset den 28 december. Bouazizi avlider av sina skador sju dagar senare. Tunisiens president Zayn al-Abidin Ben Ali besöker Mohammed Bouazizi på sjukhuset i Tunis efter att Bouazizi bränt sig själv på gatan. Bild: EPA Mohammed Bouazizi,Zine el-Abidine Ben Ali

2011 januari: Den auktoritära presidenten Zayn al-Abidin Ben Ali flyr landet efter att ha misslyckats med att stoppa protesterna. Han får beskydd i Saudiarabien och har bott där sedan dess. Han döms i sin frånvaro till dubbla livstidsstraff för att ha låtit säkerhetsstyrkorna skjuta demonstranter under protesterna som föregick hans flykt.

2011 Oktober: Tunisierna väljer en konstituerande församling som utarbetar en ny grundlag enligt demokratiska principer. De individuella friheterna blir fler och presidentens makt minskas.

2014 Oktober: Ett nytt parlament väljs enligt den nya grundlagen. Det sekulära partiet Nidaa Tounes blir störst med 40 procent av mandaten följt av det moderat islamistiska Ennahda med 32 procent. Nästa val ska hållas den 6 oktober 2019.

2014 November: Tunisien håller sitt det första fria presidentvalet i landets historia. Segrare blir Nidaa Tounes-partiets grundare Beji Caid Essebsi.

2015 Mars & juni: Islamistiska extremister angriper turister vid Bardomuseet i Tunis och på en badstrand i Sousse. Sextio personer dödas och den tunisiska turistnäringen får ett svårt slag.

Turister köar för att lämna Sousse efter terrorattacken 2015.
Turister flyr Tunisien efter attacken i Sousse. Turister köar för att lämna Sousse efter terrorattacken 2015. Bild: EPA/MOHAMED MESSARA Tunisien,Sousse,terrorattacker,Enfidha flygplats

2018 Januari: Landet skakas igen av protester och upplopp. Människorna protesterar mot att priserna blivit högre och levnadsstandarden sjunkit. Tunisien lider fortfarande av avbräcket i turistsektorn, som stått för en tredjedel av landets ekonomi.

Upplopp i staden Tebourba i Tunisien.
Protester i staden Tebourba i januari 2018. Upplopp i staden Tebourba i Tunisien. Bild: EPA-EFE/STR Tunisien,kravaller,demonstrationer,Tebourba

2019 Juli: President Beji Caid Essebsi avlider 92 år gammal. Presidentvalet tidigareläggs från november till september på grund av dödsfallet. Endast två av de 26 kandidaterna är kvinnor, trots att Tunisien profilerat sig som arabvärldens ledande land då det gäller kvinnors rättigheter.

Håll reda på:

  • *Har tunisierna tröttnat på politiken – blir valdeltagandet lågt?
  • *Får landet en populistisk president?
  • *Hur går det för kvinnorna?

Tunisien brukar sägas vara det enda arabland som startade en övergång till demokrati efter arabvåren 2011.

Mycket har gjorts. De val som hållits efter revolutionen 2011 har varit relativt fria och utan beskyllningar om valfusk i någon större skala.

En ny grundlag garanterar medborgarna betydligt större friheter än tidigare.

Och inför söndagens presidentval har kandidaterna hållit valdebatter i direktsänd tv. Det har aldrig tidigare skett, och ses också som ett tecken på ökad demokrati.

Folk har inte fått det bättre

Men utvecklingen mot demokrati utmanas av en krass ekonomisk verklighet. Levnadsstandarden har inte blivit bättre efter revolutionen och arbetslösheten har stigit till 15 procent.

Det har gjort många tunisier likgiltiga inför politiken.

I parlamentsvalet 2014 som var landets första fria val någonsin röstade 69 procent av de röstberättigade, och i det första fria presidentvalet senare samma år 65 procent.

Men i fjolårets lokalval röstade bara bara 34 procent av de röstberättigade. Då hade det gått fyra år sedan revolutionen och människornas vardag hade inte blivit nämnvärt bättre.

En annan sak som kan vara ett hot mot utvecklingen är terrorismen.

Påfallande många IS-krigare och terrorister har sina rötter i Tunisien och om de återvänder kommer de till ett hemland som ekonomiskt är sämre än det de lämnade.

Tunisien skakades av blodiga terrorattentat mot utländska turister 2015 och det ekonomiskt viktiga turistnäringen har inte återhämtat sig helt efter händelserna.

Det råder fortfarande undantagstillstånd i Tunisien.

Kvinnorna har stigit tillbaka

Tunisien har under hela sin historia efter självständigheten från Frankrike 1956 framhållits som det mest liberala arablandet då det gäller kvinnors rättigheter.

Landets första ledare Habib Bourgiba gav sig själv titeln "kvinnornas befriare".

Kvinnorna var också väl framme i folkresningen 2010-2011. Men inför söndagens presidentval har mycket få kvinnor varit aktiva.

Endast två av de 26 kandidaterna är kvinnor. Den främsta av dem är den socialt konservativa juristen Abir Moussi, som uttalat sympati för det auktoritära styret under den förra presidenten Zayn al-Abidin Ben Ali.

En populist kan bli president

De kandidater som leder opinionsmätningarna är bägge populister som säger sig utmana etablissemanget.

Den ena är mediamogulen Nabil Karoui som kandiderar från fängelset, där han sitter häktad misstänkt för penningtvätt. Hans kritiker kallar honom Tunisiens Berlusconi.

Den andra är juristen Kaïs Saïed som propagerar tuffare tag. Han stöder dödsstraff och har förklarat att västländerna försöker pådyvla Tunisen främmande värderingar, som exempelvis tolerans för homosexualitet.

Om ingen kandidat får mer än 50 procent av rösterna på söndag går de två kandidater som får flest röster till en andra och avgörande valomgång.

Snabbfakta: Tunisien

Karta över Tunisien.
Karta över Tunisien. Bild: Yle / Google kartor,Tunisien
  • Har drygt 11 miljoner invånare.
  • Är hälften så stort som Finland till ytan.
  • Har arabiska som enda officiella språk, men franska används parallellt trots det.
  • Blev självständigt 1956.
  • Var före det fransk koloni i 75 år.
  • Tillhörde Osmanska riket innan fransmännen kom 1881.