Hoppa till huvudinnehåll

Spanien världsmästare i basket för andra gången – utklassade Argentina i finalen

Ricky Rubio med bollen.
Ricky Rubio (till vänster) i farten mot Argentina. Ricky Rubio med bollen. Bild: Roman Pilipey / EPA-EFE / All Over Press Ricky Rubio

Det var egentligen aldrig någon fråga om saken. Spanien dominerade VM-finalen i basket mot Argentina från start och höll ledningen från början till slut. Segersiffrorna skrevs 95–75.

Det dröjde inte längre än någon minut för Spanien att riva upp en tiopoängslucka i VM-finalen på söndagen. Den rutinerade spanska truppen klarade sedan att hålla Argentina på behagligt avstånd fram till slutsummern.

Samtidigt som det spanska försvaret klarade av att nolla Argentinas Luis Scola utan en endaste poäng i första halvlek ångade stjärnorna på i offensiven. Sammanlagt noterades Ricky Rubio för 20 poäng, Sergio Llull för 15 och Marc Gasol för 14 poäng.

Ricky Rubio valdes till turneringens mest värdefulla spelare.

För Spaniens del var VM-guldet det andra genom tiderna. Det första kom 2006. Marc Gasol och Rudy Fernández var med i laget både då och nu.

För Argentina var i sin tur silvret det andra. Senast Argentina tog sig till final var 2002 och landet fick då också se sig besegrat.

Bronset gick i sin tur till Frankrike, som slog ut de överlägsna guldfavoriterna USA i kvartsfinalen tidigare under VM. Bronsmatchen mot Australien slutade 67–59.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport