Hoppa till huvudinnehåll

Axxells närvårdarutbildning startade i Åbo - ska råda bot på arbetsmarknadens närvårdarbrist

Närdvårdarstuderande i klassrummet.
Den nya gruppen består av sammanlagt elva studerande med varierande bakgrund. Närdvårdarstuderande i klassrummet. Bild: Yle / Annika Holmbom Åbo,yrkesutbildning,närvårdare,Axxell,åbo yrkesinstitut

För en dryg månad sedan startade Axxells efterlängtade närvårdarutbildning i Åbo. Starten, däremot, har varit lite trög.

Dels har gruppen av elever varit mindre än tänkt, fjorton antogs till utbildningen, men bara elva dök upp vid starten.

Vid Åbo yrkesinstitut, där delar av examen avläggs, har starten också präglats av brist på lärare som kan svenska. Men där ser man ändå med förhoppning på utbildningen.

- Jag tänkte i början att vi skulle ha fler svenskspråkiga vårdlärare. Det är problemet nu, men det borde vi få ordnat nästa vecka, säger Kalle Ojanen, ubildningschef vid Åbo yrkesinstitut, som intygar att kurserna trots allt håller tidtabellen.

Men eftersom efterfrågan på svenskspråkiga närvårdare är stor, är man ändå glad över att utbildningen kunnat starta.

- Vi har elva ivriga studerande som kommer från väldigt olika bakgrunder. Några av dem är unga, några av dem är äldre med arbetserfarenhet, berättar Ojanen.

Kursen är ett samarbete mellan Axxell och Åbo yrkesinstitut.

Det är Axxell som har anordnat tillstånd för utbildningen och studerande som antas är inskrivna vid Axxell. Axxell köper sedan in sådana utbildningsdelar av yrkesexamen som är gemensamma av Åbo yrkesinstitut.

Det betyder att undervisningen delvis sker i Yrkesinstitutet utrymmen med yrkesinstitutets lärare, medan andra delar av utbildningen ordnas vid Aboa Mare, där Axxell håller till.

Utbildningen är inriktad på vård och rehabilitering av äldre, vilket lockade bland annat Amanda Rosqvist att söka till utbildningen.

- Jag har alltid velat jobba med äldre. Jag trivs med andra människor, tycker om att hjälpa och att göra ett jobb som behövs.

Studiekompisen Sofia Eriksson, är inne på samma linje.

- Jag är social och tycker om att jobba med människor. Jag har haft inblick i att jobba med både unga och äldre och jag tycker att jag passar att jobba med det.

Amanda Rosqvist och Sofia Eriksson utanför skolhuset.
Amanda Rosqvist och Sofia Eriksson. Amanda Rosqvist och Sofia Eriksson utanför skolhuset. Bild: Yle / Annika Holmbom Åbo,yrkesutbildning,närvårdare,Axxell,åbo yrkesinstitut

Både Sofia Eriksson och Amanda Rosqvist vill alltså jobba med äldre efter avslutad utbildning. Men de kan också tänka sig att studera vidare till sjukskötare efter examen.

Lena Johansson, rektor vid Axxell, är nöjd över att utbildningen startat upp, trots en trög start och liten grupp.

- Nog tycker jag att det är otroligt bra, jag menar, ett arbetsliv som ropar efter arbetskraft! Vi ska vara lyhörda för det och serva det arbetsliv som behöver arbetskraft.

Och det är heller inte uteslutet att gruppen växer under årets lopp, eftersom utbildningen gör det möjligt för såväl ungdomar, vuxna, som läroavtalsstuderande att avlägga närvårdarexamen. Det betyder att de också går att söka fortlöpande till utbildningen.

Läs också