Hoppa till huvudinnehåll

Fem saker att hålla koll på under regeringens budgetförhandlingar

Regeringen Rinne på Ständerhusets trappor.
Regeringen Rinne fotograferad efter regeringsförhandlingarna i somras. Regeringen Rinne på Ständerhusets trappor. Bild: Pekka Tynell / Yle Ständerhuset,Antti Rinne,Regeringen Rinne

Regeringens budgetförhandlingar äger rum på Ständerhuset i Helsingfors på tisdag och onsdag. Regeringen Rinne sätts på prov i en situation där den måste fördela pengar.

1. Utbildningspengarna

Regeringen har lovat återställa utbildningens heder i Finland. En del politiker har uppfattat överenskommelsen inom regeringen som att basfinansieringen för universiteten och yrkeshögskolorna redan nu utökas med sammanlagt 60 miljoner euro.

I Finansministeriets budgetförslag för nästa år är höjningen 15 miljoner. Det blev internt gräl inom regeringen och Centern om när de utlovade miljonerna ska uppenbara sig.

Det skulle inte förvåna om regeringen i förhandlingarna höjer summan.

2. De sysselsättande åtgärderna

Regeringen Rinne delar ut pengar mer frikostigt än regeringen Sipilä gjorde. En del av den tilltänkta finansieringen ska komma från att sysselsättningsgraden höjs.

I klartext borde fler finländare ut i arbetslivet. Regeringen talar om mer arbetskraftsrelaterad invandring och de stora förändringarna på arbetsmarknaden kommer senare, om de kommer.

I det här skedet har det spekulerats om bland annat större lönesubventioner och sysselsättningsförsök i kommunerna. Vad aktiveringsmodellen för arbetslösa ska ersättas med är oklart.

3. Personaldimensioneringen inom äldreomsorgen

Regeringen har utlovat ett lagförslag om en striktare personaldimensionering (0,7 per klient) inom äldreomsorgen ännu i år. Frågan var på tapeten inför riksdagsvalet i våras.

Det hävdades att förändringarna skulle gå snabbt att genomföra, men verkligheten är en annan. Kommunförbundet uppskattar att projektet skulle kräva 228 miljoner euro, om man alltså skulle gå in för en engångssatsning.

En helt annan historia är att det inte ens i teorin snabbt går att få fram de tusentals nya vårdare som behövs.

- Det här tar flera år. Jag vågar inte gissa om det är över eller under fem år, säger Tarja Myllärinen, som är direktör för social- och hälsovårdsärenden vid Kommunförbundet.

Det återstår att se om budgetförslaget för nästa år innehåller några pengar för personaldimensioneringen och vad regeringen har att säga om den tilltänkta tidtabellen.

4. Klimatåtgärderna

Klimatförändringen är det första ordet i regeringen Rinnes regeringsprogram. Hittills har det största beslutet varit att inleda beredningen av bolag som i framtiden kan börja främja snabbtåg.

Miljöfolket väntar sig fler konkreta miljöåtgärder och ökade anslag för miljöskyddsarbete.

Regeringen planerar att skära i företagsstöden, varav en del beskrivs som skadliga för miljön. Det kan bli svårt att komma överens om höjningar i beskattningen av torv.

De så kallade framtidsinvesteringarna som ingår i regeringsprogrammet kan också påverka.

5. Det politiska spelet

Regeringen delar ut konkreta pengar, men budgetförhandlingarna är också ett politiskt spel. Regeringspartierna värnar om sina egna intressen och oppositionspartierna kritiserar.

Av regeringspartierna är trycket hårt på Centern, som klarat sig uselt i val och gallupar på sistone. Centerns nyvalda partiordförande, näringsminister Katri Kulmuni har möjlighet att visa sig på styva linan.

I oppositionen har Samlingspartiet det största behovet att profilera sig. Man vill inte låta Sannfinländarna husera som ledande oppositionsparti.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes