Hoppa till huvudinnehåll

FM i mathantverk lockade både nationella och internationella mathantverkare - Nagu, Sagu och Kimitoön fick guld med sig hem

Tiotal bröd i Brooklyn-butik, med skylt: "Gammaldags bröd"
Tiotal bröd i Brooklyn-butik, med skylt: "Gammaldags bröd" Bild: Bengt Östling/Yle bröd,Bageri,mattradition,livsmedel,pris (belöning)

Över 62 företag deltog i årets FM i mathantverk som ordnades 13 och 14 september i Jyväskylä. Temat för årets tävling var vilda örter och juryn fick bland annat smaka på yoghurt smaksatt med granskott.

Deltagarna kom från norr till söder till Jyväskylä i helgen för att delta i årets FM i mathantverk. Förutom finländska företag deltog också bland annat företag från både Lettland och Estland.

Egentliga Finland och Åland representade

För företagen i Egentliga Finland och Åland gick det bra.

Enmansföretaget MinBy från Sagu hade satsat på innovativt mathantverk och vann guld i den kategorin med sina chips smaksatta med vinbärskross.

Företaget vann också guld i snackskategorin med sin skogsmaräng, maräng som var smaksatt med granskott.

Från Salo lyckades det lilla fiskföretaget Kala-ToVi bra. Företaget hade satsat på kallrökt gös och det gick hem hos juryn. Företaget fick guld i kategorin för kallrökt fisk.

Potatischips i en skål
Det är inte bara sylt och saft som är mathantverk. Även snacks såsom chips kan kallas för mathantverk. Potatischips i en skål Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen potatischips,chips,snacks,salt (kryddor)

Guld även till Kimitoön och Nagu

Från Kimitoön kom Kullas gård hem med två guldplaceringar. Deras rosensaft vann i kategorin för andra alkoholfria drycker. De vann också guld med sin skärgårdslimpa i kategorin för mörkt bröd.

Hvits gård i Nagu vann guld i syltkategorin med sin päron, lingon och chili-sylt.

På Åland gick varsitt guld till Mattas gårdsmejeri för sin hårdost och Öfvergårds för sin äppelmust.

Nästa års FM i mathantverk ordnas i Reso.

 • Nytt coronavirusfall i Finland

  Den insjuknade är en kvinna i arbetsför ålder.

  Det andra coronavirusfallet hos en finländare har bekräftats. Den insjuknade är en kvinna i arbetsför ålder.

 • Förbundspennan: Prestationer är inte allt

  "Prestation får aldrig vara viktigare än person."

  Visst är det härligt med idrottsprestationer och känslan när det går riktigt bra är fantastisk. Men vi måste också påminna oss om vad som är viktigt på riktigt. Barnets, ungdomens och elitidrottarens psykiska hälsa eller prestationen?, frågar sig Corinne Grönholm i veckans förbundspenna.

 • Brand i verkstad i Karleby - inga personskador

  Branden begränsades till taket.

  På fredag eftermiddag började det brinna i takkonstruktionerna på en verkstad på Kaffevägen i Karleby. Räddningsverket tvingades bryta upp en del av taket och lyckades släcka branden.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland