Hoppa till huvudinnehåll

Inget genombrott i diskussioner mellan Johnson och Juncker om brexit – brittiska premiärministern utbuad i Luxemburg

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skakar hand med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Luxemburg.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skakar hand med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Luxemburg. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson skakar hand med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Luxemburg. Bild: AFP / Lehtikuva Boris Johnson,Jean-Claude Juncker

Lunchdiskussionerna mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker var fruktlösa.

Enligt Juncker har Storbritannien inte lyckats presentera alternativ för att lösa den nordirländska gränsfrågan som är förenligt med innehållet i utträdesavtalet.

I ett pressmeddelande konstaterar Juncker att EU fortsättningsvis är villigt att diskutera alternativa lösningar med Storbritannien, men att det är upp till Storbritannien att presentera förslag på sådana lösningar.

Premiärminister Boris Johnsons talesperson sade efter mötet att diskussionerna mellan Juncker och Johnson varit konstruktiva och att man nu kommer att intensifiera försöken att nå en lösning. I praktiken betyder det här att diskussioner nu kommer att föras på daglig basis.

Tidtabellen för förhandlingarna är ytterst stram. Om parterna inte lyckas enas om ett avtal eller förlängning av det brittiska EU-medlemskapet kommer Storbritannien att krascha ut ur unionen i slutet av oktober.

Det brittiska parlamentet har fattat ett beslut som förpliktar Johnson att anhålla om att skjuta fram brexit om ett avtal inte ingåtts innan den 19 oktober.

Johnson vidhåller för sin del att Storbritannien kommer att lämna unionen den 31 oktober, med eller utan ett avtal.

Johnson utbuad inför träff med Luxemburgs premiärminister

Johnsons besök i Luxemburg fortsatte med en träff med landets premiärminister Xavier Bettel.

Den brittiska premiärministern fick ett kyligt bemötande av en skara högljudda demonstranter, många av dem i Luxemburg bosatta britter, utanför mötesplatsen.

Efter mötet valde Johnson att tåga iväg utan kommentarer. Bettel valde att möta pressen i Johnsons frånvaro.

– Brexit är inte mitt beslut, det var ett beslut som ett parti och David Cameron fattade, jag beklagar den. Men man ska inte sätta skulden på oss för att de (britterna) inte kan ta sig ur den situation de försatt sig i, sade Bettel.

Hoppa över Twitterpostning

Johnson: En presskonferens hade inte gjort Bettel rättvisa

Enligt Boris Johnson som uttalade sig till BBC valde han att ställa in den gemensamma presskonferensen eftersom man befarade att de två regeringscheferna hade blivit överröstade av de EU-vänliga demonstranterna.

– Det skulle inte ha varit rättvist mot Luxemburgs premiärminister säger Johnson till BBC:

– Det var klart att det skulle bli mycket oljud och då hade våra synpunkter drunknat i oljudet.

Kl. 18:12: Artikeln har uppdaterats med en Xavier Bettels kommentar. Kl: 18:23: Artikeln har uppdaterats med Boris Johnsons kommentar.

Läs också