Hoppa till huvudinnehåll

Karleby-Jakobstad flygplats får tillbaka morgonflyget från Helsingfors

Karleby-Jakobstad flygplats.
Karleby-Jakobstad flygplats. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,Karleby-Jakobstad flygplats,flygplatser

Från och med mars nästa år kommer man igen att kunna ta morgonflyget från Helsingfors till Karleby-Jakobstad flygplats. En förmiddagsretur till Helsingfors införs också.

Sedan hösten 2018 har det inte gått att flyga på morgonen från Helsingfors till Karleby-Jakobstad flygplats. Men från och med mars nästa år går det åter ett förmiddagsflyg från Helsingfors.

– Det är ett hårt arbete som ligger bakom det här beslutet. Näringslivet och hela regionen har backat upp, säger Stig-Göran Forsman som är vd för Kronoby flyghangar.

Man har gjort enkätundersökningar bland exportföretagen och fört upprepade diskussioner med Finnair.

Att flygturen drogs in i samband med Nextjets konkurs och Finnairs många inställda flyg har varit ett akut problem för Karleby-Jakobstad flygplats, sade Stig-Göran Forsman i våras.

Direkt retur införs också

Nu meddelar Finnair att de i mars 2020 återinför ett morgonflyg som avgår 7:15 från Helsingfors, via Kemi. Det blir fem extra turer i veckan till Karleby.

– Det här innebär att företagen får sina gäster hit för dagsbesök, säger Forsman.

Förutom morgonflyget införs också en direkt retur till Helsingfors som avgår på förmiddagen. Det här gör flyglinjerna mindre känsliga.

– Morgonflyget har ibland varit överbokat. Men nu finns det två avgångar att välja på, det minskar pressen på den tidiga turen, säger Forsman.

Det här var vår första prioritet. Nu saknar vi ännu ett direktflyg från Helsingfors till Kronoby efter arbetsdagens slut

De som ska vidare ut i Europa är beroende av den tidiga avgången, men för den som ska vidare till exempelvis Nordamerika är flyget klockan 10.10 mera lämpligt.

De har tidigare varit tvungna att stiga upp tidigt för att sedan vänta på anslutande flyg från Helsingfors ända till eftermiddagen säger Forsman.

Det här förbättrar tillgängligheten till regionen och ökar antalet platser per vecka med cirka 350 stycken. Nu ser det ljust ut inför nästa år, på önskelistan finns ändå ytterligare en tur.

– Det här var vår första prioritet. Nu saknar vi ännu ett direktflyg från Helsingfors till Kronoby efter arbetsdagens slut. En avgång omkring klockan 18 vore bra, säger Forsman.

Artikeln uppdaterad 16.9 kl. 16:00 med citat av Stig-Göran Forsman, vd för Kronoby flyghangar.

Läs också