Hoppa till huvudinnehåll

Läkemedelsföretaget Purdue ansöker om konkurs - bolaget och ägarsläkten hoppas undvika ytterligare stämningar kring opioidkrisen

Purdue Pharmas huvudkontor i Stamford Connecticut.
Purdue Pharma hoppas att konkursen ska skydda mot ytterligare stämningar. Purdue Pharmas huvudkontor i Stamford Connecticut. Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE Purdue Pharma,opioider,fentanyl

Det amerikanska läkemedelsbolaget Purdue Pharma och dess ägare miljardärssläkten Sackler anses vara en av huvudaktörerna bakom opioidkrisen i USA. Purdue har nu har lämnat in en konkursansökan.

Åtgärden är ett försök att undvika ytterligare rättsprocesser kring bolagets roll i den dödliga opioidepidemin.

‒ Vi hoppas att konkursen och omstruktureringen som nu pågår ska avsluta vårt ägande av Purdue och garantera att bolagets tillgångar går till allmänhetens bästa, sade en medlem av familjen Sackler i ett uttalande.

Purdue och släkten Sackler hotas av tusentals stämningar som inletts av myndigheter runt om i landet. Enligt stämningarna bär Purdue ansvaret för den dödliga opioidkrisen i landet.

Ett skellet tillverkat av läkemedelsburkar står utanför en domstolsbyggnad i Boston.
Dödsfallen har väckt starka reaktioner i USA. Ett skellet tillverkat av läkemedelsburkar står utanför en domstolsbyggnad i Boston. Bild: AP / Lehtikuva Purdue Pharma,Opioidberoende

Purdue tillverkar läkemedlet Oxycontin, som skrivits ut i väldiga volymer till patienter. Miljontals amerikaner blev beroende av läkemedlet med ödesdigra följder. Oxycontin har blivit symbolen för opioidmissbruket i USA.

Purdue planerar nu en omstrukturering som skulle ge 10 miljarder dollar för att bekämpa opioidberoende.

Processerna är inte över

Åtgärden är del av ett avtal som läkemedelsbolaget ingått med 24 delstater och 5 amerikanska territorier. Enligt avtalet ska Purdue betala 10-12 miljarder dollar till delstaterna. Släkten Sackler ska bidra med ytterligare 1,5 miljarder dollar.

Kring två dussin delstater har ifrågasatt avtalet och väntas motsätta sig konkursansökan. Delstaterna vill bland annat att släkten Sackler ska stå för en större del av ersättningarna.

‒ Åklagarmyndigheten är redo att avkräva släkten Sackler fullt ansvar oavsett om Purdue försätter sig i konkurs eller inte, uppgav delstaten Illanois chefsåklagare Kwame Raoul förra veckan.

Åklagare i New York anklagar släkten Sackler för att ha gömt undan flera miljarder dollar, bland annat till Schweiz och olika skatteparadis.

Dödsfallen minskar inte

Samtidigt som juristerna debatterar avtalet med Purdue fortsätter opioidkrisen att skörda liv i USA.

Sedan millennium skiftet har i medeltal 130 amerikaner dött i opioidöverdoser varje dygn. Minst 400 000 amerikaner dog i opioidöverdoser mellan 1999 och 2017.

I början av krisen översvämmades den svarta marknaden av starka smärtstillande medel som Oxycontin.

Överdoserna fortsätter döda

Sedan dess har läkemedelsbolag och myndigheter strypt tillgången till läkemedlen och missbrukarna har därför i stället börjat använda heroin och fentanyl.

Och dödssiffrorna visar inga tecken på minska. I till exempel York County i Pennsylvania utreder rättsläkaren åtta misstänkta dödliga överdoser under en vecka.

‒ Det här är inte en kamp som kommer att vara över snart, vi kommer att kämpa med det här länge. Det kommer att ta länge inte dödsfallen börjar minska tydligt, säger rättsläkaren Pam Gay.

Liknande siffror rapporteras från mindre och större orter över hela landet. Många av offren blev missbrukare efter att ha fått starka opioider mot till exempel ryggsmärtor.

Dog på parkeringsplats

Yorkbon Ed Bojarsky fick ett opioidpreparat utskrivet på grund av smärtor från njursjukdom. Hans styvmor Tina Bojarsky berättar att han började ta allt större doser.

‒ Jag brukade säga att du behöver inte alla de där läkemedlen, men han ville inte lyssna på mig. När du en gång har fått det behöver du det, säger Tina Bojarsky.

När Ed Bojarsky inte längre fick opioiderna på recept började han köpa dem på den svarta marknaden. I augusti hittades han död på en parkeringsplats.

‒ Läkarna gör det här mot folk. De här läkemedlen gör så mot folk. Vad ska en enskild människa göra?, frågar Tina Bojarsky.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes