Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Alkoholkonsumtion bland gravida kvinnor fortfarande oforskat område, högt utbildade väljer bort glesbygden, USA hotar med militär vedergällning

Gravid anonym kvinna håller i ett glas skumvin.
Gravid anonym kvinna håller i ett glas skumvin. Bild: Mostphotos graviditet,alkohol (njutningsmedel),alkoholism

Inrikes:

Alkoholkonsumtionen bland gravida kvinnor är fortfarande en vit fläck i finländsk alkoholforskning. Därför vet vi inte hur många barn som årligen föds med en alkoholrelaterad hjärnskada, men det är sannolikt att dessa skador har ökat, säger en neuropsykolog.

Många högt utbildade väljer bort glesbygden när det gäller jobbsökande. Speciellt unga flyttar till större städer för att studera, och att locka tillbaka de nyutexaminerade verkar vara svårt. Av de närmare 3 000 läkare som har utexaminerats de senaste åren finns en tredjedel i Nyland.

I dag inleds studentskrivningarna med den korta lärokursen i främmande språk. Sammanlagt har nästan 40 000 personer anmält sig till examen.

Utrikes:

Priset på råolja stiger efter drönarangreppen i Saudiarabien; till exempel Nordsjö-olja ligger nu omkring 13 procent högre än i fredags. Angreppen slog ut omkring hälften av Saudiarabiens oljeproduktion.

Donald Trump antyder att en militär vedergällningsattack kan vara på kommande efter lördagens drönarattacker mot saudiska oljeanläggningar. "Det finns anledning att tro att vi vet vem som är den skyldige och vi är laddade och klara i väntan på verifiering", skrev Trump på Twitter i natt.

I Italien lovar det högerpopulistiska partiet Legas ledare Matteo Salvini att hindra den nya regeringens reformer med folkomröstningar. Salvini försäkrar för sina anhängare att partiet snarast ska få makten igen.

Väder

Under närmaste dygnet det blir det regn eller regnskurar i största delen av landet.

Dagens högsta temperatur är 9 till 12 grader.

Till havs varnas för hårda vindar mellan väst och nord - på Norra Östersjön upp till 17 meter per sekund, och höga vågor.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes