Hoppa till huvudinnehåll

Nu byggs Kvarkenfärjan – stadsdirektör Häyry fick trycka på startknappen

Stålskärningsceremoni för bygget av nya Kvarkenfärjan. Tomas Häyry trycker på startknappen.
Tomas Häyry fick trycka på startknappen under stålskärningsceremonin. Stålskärningsceremoni för bygget av nya Kvarkenfärjan. Tomas Häyry trycker på startknappen. Bild: Kvarken Link Wasaline,färja,varv,Raumo,Tomas Häyry

På måndagen inleddes byggandet av den nya Kvarkenfärjan vid varvet i Raumo. Vasas stadsdirektör Tomas Häyry fick starta maskinerna under startceremonin.

Efter många års planering togs på måndagen ett stort steg mot sjösättningen av den Kvarkenfärjan, när produktionen inleddes med en traditionell stålskärningsceremoni.

– Jag har den stora glädjen att ta del av denna historiska milstolpe som färjebygget innebär. Det ligger hårt arbete bakom och jag vill tacka alla som gjort en insats för projektet så här långt, säger Tomas Häyry, styrelseordförande för Kvarken Link och stadsdirektör för Vasa.

Våren 2021 ska den nya Kvarkenfärjan vara redo att ersätta Wasa Express, som nu trafikerar mellan Vasa och Umeå med Wasaline som operatör.

Peter Ståhlberg med hammare under stålskärningsceremonin för nya Kvarkenfärjan.
Peter Ståhlberg, vd för Wasaline, fick också medverka i ceremonin. Peter Ståhlberg med hammare under stålskärningsceremonin för nya Kvarkenfärjan. Bild: Kvarken Link Wasaline,peter ståhlberg

Nästa milstolpe i början av 2020

Den nya färjan ska vara mer miljövänlig än sin föregångare och drivas av ett hybridsystem med eldrivna roderpropellrar. Något som är ganska nytt för bil- och passagerarfärjor.

Färjan har kapacitet för 800 passagerare och en lastkapacitet på 1500 filmeter för långtradare.

Nästa milstolpe i byggprocessen är fartygets kölsträckning som planerats till början av år 2020.

Färjan byggs vid Rauma Marine Constructions och är det största fartyget som byggts vid varvet hittills. Byggandet medför 800 årsverken. Ägare av den nya färjan är Kvarken Link, som ägs av Vasa stad och Umeå kommun.

  • Prins Philip jordfästs – följ med vår direktsändning

    Sändningen med gäster startar klockan 16.28.

    I dag äger begravningen av prins Philip, hertigen av Edinburgh, rum i London. Det blir ingen stor statsbegravning och antalet gäster begränsas till högst 30 på grund av coronarestriktionerna. Är du nyfiken på hur det hela går till? Se begravningståget och ceremonin i vår direktsändning som startar klockan 16.28.

  • Europas krutdurk: Islänningarna lever med Ragnarök under fötterna

    Risken för utbrott ökar i takt med att glaciärerna smälter.

    I takt med att världen blir varmare och de isländska glaciärerna smälter, ökar också risken för vulkanutbrott på Island. Glaciärerna har nämligen en funktion som ett slags "lock" på berggrunden. När det locket lyfts har lavan lättare att ta sig upp till ytan. Men vad beror det på att Island är så otroligt vulkaniskt aktivt?

Läs också