Hoppa till huvudinnehåll

Nytt slagsmål på läktaren då Sport gästade Kärpät – polisen om omtvistade lördagsmatcher: “Brukar av någon orsak resultera i bråk”

En del av Sports supportrar visade upp sig från sin sämsta sida under helgen.
Vasa Sport-anhängare (arkivbild). En del av Sports supportrar visade upp sig från sin sämsta sida under helgen. Bild: Samppa Toivonen / AOP Vasa Sport

En äldre ordningsvakt fick uppsöka sjukhusvård efter att ha skadat sig i samband med ett slagsmål mellan en Kärpät- och en Sportsupporter på lördagen. Trist, men man ska inte generalisera, säger Sports vd Tomas Kurtén för Yle Sporten.

Enligt polisen i Uleåborg var det under den andra periodpausen som slagsmålet ägde rum. Polisen grep då en man född i Uleåborg och en född i Vasa, som båda fick tillbringa natten inburade.

En ordningsvakt som försökte lugna ner situationen skadade sig i samband med slagsmålet då hon föll och slog huvudet i hallens vägg. Enligt tidningen Kaleva var det en äldre ordningsvakt som var ”fem före pensionsålder”.

Enligt Kaleva är det den tredje incidenten som ägt rum då just Vasalaget kommit på besök på en lördag.

Tråkigt? Förstås, säger Vasa Sports vd för Yle Sporten.

– Jättetrist att det ska bli bråk. Utgångspunkten när man går på en hockeymatch är att njuta av en fartfylld sport och att ha en trevlig kväll, säger Tomas Kurtén då Yle Sporten når honom per telefon på måndagen.

Tomas Kurtén, vd för Vasa Sport.
Tomas Kurtén. Tomas Kurtén, vd för Vasa Sport. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Vasa Sport,tomas kurtén

Men även om det handlar om ett återkommande fenomen kommer Sport åtminstone inte i nuläget att skrida till åtgärder.

– Vi diskuterar med de olika supportergrupperingarna löpande under säsongen och igen så ska man kanske komma ihåg att det inte är bra att generalisera. Det är många med i grupperingarna och ganska få som har varit inblandade i det som hände i Uleåborg, säger Kurtén.

"Supportrar från vissa grupperingar kan ställa till med bråk"

Enligt Kaleva ska en annan Vasasupporter tidigare under matchen ha försökt ta sig till Kärpätanhängarnas läktare för att orsaka bråk, men kastades ut av ordningsvakterna.

– Onödiga övergrepp är naturligtvis inget vi accepterar. Det vet nog alla. Men när individer går över linjen så får polisen ingripa, som det hände i Uleåborg, säger Kurtén.

Enligt Kurtén samarbetar Sport nära med polisen och tar till speciella åtgärder ”vid behov”.

– Om vi har indikationer om att det kommer att komma supportrar från vissa grupperingar som kan ställa till med bråk i eller utanför hallen. I sådana fall reagerar vi förstås, förklarar han.

Visste ni om det fanns sådana anhängare på plats på lördagen?

– Visst tror jag att både vi och de i Uleåborg visste om att det kommer en hel del Vasasupportrar till den första ligamatchen för säsongen, därför var det polispådrag och så vidare. De har agerat enligt den information som de har haft.

Polisen har inget behov att slopa lördagsmatcherna

Från Uleåborgspolisen berättar överkommissarie Jyrki Kivirinta att man inte haft kännedom om att några bråkstakar varit på väg till matchen på lördagen.

– Vi förberedde oss istället på basis av hur det sett ut tidigare lördagsmatcher mot just Sport. Av någon orsak har det tenderat att resultera i lite bråk, säger han för Yle Sporten.

Efter den nyaste incidenten har vissa frågat sig om ishockeyligan borde göra som fotbollsligan gjorde med Helsingforsderbyt och flytta alla matcher mellan Kärpät och Sport till vardagar.

– Det skulle göra vårt jobb lättare, medger Kivirinta.

– Men inte finns det något större behov för det just nu. I mitt tycke hör sportevenemang till veckosluten, även om alkoholen tenderar att öka på mängden stök. Om trenden skulle hålla i sig och våldet skulle eskalera skulle vi naturligtvis se över situationen på nytt, tillägger han.

Kärpät vann matchen med 3–1 efter bland annat 1+1 av Jesse Puljujärvi.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport