Hoppa till huvudinnehåll

Vad är landsbygden värd för en nyutexaminerad läkare?

Leende flicka i busskur.
Alexandra Lehtonen är nöjd med sitt beslut att flytta till Helsingfors för att studera till läkare. I dagsläget har hon inga planer på att flytta härifrån. Leende flicka i busskur. Bild: Charlotte Winberg / Yle läkare,nyutexaminerade

På flera håll i landet hotas landsbygden av bortflyttning och speciellt unga flyttar till större städer för att studera. Men att locka tillbaka de nyutexaminerade verkar vara svårt.

Under åren 2013–2017 utexaminerades 2906 läkare i hela landet. I slutet av 2017 hade en tredjedel av dessa Nyland som hemregion.

Strax över 500 av dem studerade i Helsingfors medan 400 avlade sina läkarstudier annanstans i landet och valde att flytta till Helsingfors efter examen.

Alexandra Lehtonen är en av dem som har flyttat till Helsingfors för att studera medicin, och som valt att stanna kvar efter examen.

– Jag skulle inte kunna tänka mig att flytta från Helsingfors, åtminstone inte i Finland. Ibland har jag nog funderat hur mycket man skulle vara tvungen att betala för att jag skulle flytta tillbaka, men jag har insett att det inte har med pengar att göra, säger hon.

Det är bara att välja och vraka bland jobben

Arbetsmöjligheterna har fått Alexandra Lehtonen att stanna kvar i Helsingfors efter att hon utexaminerades, men också allt vad storstaden erbjuder, sådant som hon upplever saknas i hemstaden Vasa.

Detta väger upp för det faktum att läkarlönerna är lägre i Helsingfors än vad de är i övriga landet. Trots att läkare flockas i Helsingfors så är det inte så att de konkurrerar ut varandra.

Speciellt för allmänläkare är det bara att välja och vraka, men inom andra områden så kan det bli nödvändigt att söka sig utanför Helsingfors.

– För dem som vill specialisera sig inom ett mer populärt ämne är det inte lika lätt att hitta jobb i Helsingfors och de måste ofta flytta, men för mig som har valt psykiatri är det lätt att hitta jobb, berättar Lehtonen.

Hur locka läkare till mindre orter?

Men vad händer med de orter som saknar läkarutbildningar och inte har några universitetssjukhus som erbjuder intressanta specialiseringsämnen?

Kimitoön är en av flera mindre orter i svenskfinland som söker läkare. Tjänsten som ledande läkare har varit lediganslagen sedan maj i år, och enligt Kimitoöns omsorgschef Harald Holmström så är det svårt att rekrytera läkare till kommunen.

– Det har varit så svårt att hitta läkare, så vi har använt oss av hyresläkare för att kunna ha en läkare här på hälsovårdscentralen på Kimitoön, berättar han.

Problemen gäller inte bara läkare

Det är inte bara läkare som är svåra att locka till mindre orter. Svenska Yle har tidigare rapporterat om svårigheterna att hitta behöriga skolpsykologer i Österbotten.

Flera av de kommuner som Yle Österbotten talat med efterlyser fler utbildningsplatser för psykologer och önskar att Åbo Akademi höjde kvoten för hur många psykologistuderande de tar in.

Men som Patrick Jern, biträdande professor i tillämpad psykologi vid Åbo Akademi, konstaterar så löser fler utbildningplatser inte problemet.

- Även om vi utbildar fler psykologer kan vi inte välja var de vill söka jobb då de är färdiga. Vi har många sökande och studerande från Österbotten. Av någon orsak väljer ändå många att inte flytta tillbaka utan söker jobb någon annanstans. Argumentet att man utbildar för få håller inte, säger han till Yle Österbotten.

Det finns jobb

Det handlar inte bara om att det finns jobb, utan också om vilka slags jobb det finns på de mindre orterna i landet. Industrier och turism är områden där det finns potential och som kunde utvecklas på landsbygden, enligt verksamhetsledare Gunilla Wasström på Pomoväst, som jobbar med att stärka landsbygden.

Alla behöver en inkomst för att leva, inte kan man bara leva på frisk luft.― Gunilla Wasström, verksamhetsledare på Pomoväst

- Största orsaken till att folk flyttar bort från landsbygden är för att de inte har ett jobb där och det här gäller i hela landet. Eftersom alla behöver inkomst så betyder det att man flyttar efter jobben, men kan man skapa jobben där på landsbygden så finns det ju ingen orsak att flytta, säger hon.

Wasström efterlyser också flexibilitet och nya tillvägagångssätt som kunde möjliggöra distansjobb, för att locka högt utbildade till mindre orter.

- Alla behöver en inkomst för att leva, inte kan man bara leva på frisk luft. Många högutbildade jobbar med sådana saker som man kunde jobba på datorn med via nätet, säger hon.

Vem vet, kanske telemedicinbranschen fyller de luckor som läkarna som flyttar till Helsingfors lämnar efter sig?

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes