Hoppa till huvudinnehåll

Volleybollsherrarna kämpade, men kunde inte rå på Sammelvuos Ryssland – chanserna att nå slutspel hänger på en skör tråd

Ryska spelare firar mot Finland.
Finland kom nära flera gånger, men kunde inte vinna ett set mot Ryssland. Ryska spelare firar mot Finland. Bild: Lehtikuva Finlands herrlandslag i volleyboll

Även om de regerande Europamästarna Ryssland segrade över Finland i tre raka set visade de blåvita volleybollsherrarna framfötterna i EM på måndagen. Nu väntar en ödesmatch mot Turkiet. Långt från en omöjlig uppgift, påpekar Antti Siltala.

– Ryssland är ett bra lag och vi var inte långt från dem i dag, konstaterar Siltala i tv-intervjun efter matchen.

I ärlighetens namn föll det inte på mycket på måndagskvällen. Finland ledde stundvis både andra och tredje set – det sista med till och med fem bollar – men klarade inte av att avgöra. Slutsiffrorna skrevs 3–0 (25–17, 26–24, 25–22).

Men mot ett toppland som Ryssland måste man vara nöjd med att spelet såg bra ut, säger Siltala.

– Vi har höjt nivån varje match. Ibland spelar vi till och med bra. Det känns bra att möta Turkiet nu, säger han.

"Får inte tänka på något annat"

I den sista gruppspelsmatchen möter Finland alltså Turkiet. Senare på måndagskvällen kan Nordmakedonien hjälpa Finlands chanser att nå slutspel genom att slå Vitryssland, men makedonierna har inte vunnit en endaste match så här långt i turneringen.

Med andra ord ser matchen mot Turkiet på onsdag sannolikt ut att bli en ödesmatch.

– Vi får inte tänka på något annat än att vinna där, slår chefstränaren Joel Banks fast.

– Vi visade kämpaanda i dag. Vi har spelat med stort hjärta hela turneringen och det kan vi vara nöjda med. Vi visade i dag att vi kunde ställa om efter den tunga förlusten mot Vitryssland och måste nu lyckas göra det före matchen mot Turkiet också, fortsätter han.

Första Finlandsmötet för Sammelvuo

För Rysslands chefstränare Tuomas Sammelvuo var det den första matchen mot hans tidigare landslag.

– Visst var det speciellt på sitt sätt. Jag tillbringade ändå 26 år i det där laget. Men under själva matchen var allt ganska normalt, jag är nöjd med segern även om Finland klarade av att orsaka problem för oss i dag. En bra match av dem, säger han.

Att det var många bekanta ansikten i motståndarlaget satte ändå sin prägel på matchen på ett personligt plan.

– Visst var där lite känslor i luften på var sitt håll, säger han med ett finurligt leende samtidigt som Siltala går förbi honom i intervjuzonen och verkar buffa till honom i ryggen med axeln.

– Fansen visade också framfötterna i dag. De skapade en otrolig stämning i hallen. Jag måste också tacka dem för det. Och vi hoppas alla att det går vägen för Finland mot Turkiet, tillägger han.