Hoppa till huvudinnehåll

Bra turismsommar i Österbotten – stark ökning av inhemska turister

De Geer-moräner vid Svedjehamn, Björkö
De Geer-moräner vid Svedjehamn, Björkö. De Geer-moräner vid Svedjehamn, Björkö Bild: YLE/Joakim Lax Kvarken,världsarv,världsarvsobjekt,de geer morän,Björkö, Korsholm,Björkö,Morän

Trots att vädret har varit kallt och ostadigt i sommar betecknar branschfolket turismsommaren 2019 som lyckad. Det är främst inhemska turister som står för tillväxten i år.

Det som gör sommaren 2019 exceptionell är att det i Vasa egentligen inte ordnats några stora evenemang i stil med fjolårets UEFA U19-turnering.

Max Jansson, vd för Visit Vaasa.
Max Jansson. Max Jansson, vd för Visit Vaasa. Bild: Yle/Anna Ruda visit vaasa

- Ändå har det ökat kraftigt i år, säger Max Jansson, vd för Visit Vasa.

Övernattningsstatistiken för juli visar ett plus på hela 19 procent jämfört med fjolåret. Wasaline redovisar rekordsiffror och på det stora hela är det rätt positiva tongångar.

- Vi har en stor ökning av framför allt finländska turister, både par och familjer, men också svenska par och familjer och så - tyska par, säger Max Jansson.

Fler inhemska turister

De finländska turisterna har rest inte bara till Vasa. Också i Kristinestad, Jakobstad och Karleby rapporterar man en markant ökning av inhemska turister.

- Kanske beror det delvis på klimatdiskussionen och flygskam, säger Teea Pietilä som är vd på Karleby turism.

- Den varma sommaren 2018 spelar också in. Många kanske bestämde sig redan ifjol att semestra hemma i år efter som vädret var så bra, säger Pietilä.

Naturen säljer

Viktigt är också att - vid sidan av stora evenemang - se till att det finns en orsak att komma till Österbotten.

- Världsnaturarvet Kvarkens skärgård är inte i närheten av sin potential ännu, säger Jansson.

Naturen är ett starkt säljargument och Unescos världsnaturarvsstämpel en sorts garanti för upplevelsen.

Gatuvy i Kristinestad
Trähusstaden Kristinestad. Gatuvy i Kristinestad Bild: Yle/Roger Källman gatuvy

- Nu jobbar vi stenhårt med att få hit researrangörerna från Mellaneuropa. De ser ofta också såna saker som vi i vår hemmablindhet kanske inte märker, säger Jansson.

Här kommer vi lämpligt in på en annan växande grupp turister, nämligen tyskar.

Tyska Aida-rederiets kryssningsfartyg har besökt Vasa ett par gånger den här sommaren. Men också turister som reser på egen hand står för en stor del av ökningen.

En kvinna med kort ljust hår och glasögon står framför ett kraftverk.
Angelique Irjala. En kvinna med kort ljust hår och glasögon står framför ett kraftverk. Bild: Yle/Juho Teir Kristinestad,näringsliv,verkställande direktör,näringslivscentralen

- Vi har haft en hel del tyska besökare på campingen i Kristinestad, säger Angelique Irjala, vd för Kristinestads näringslivscentral.

Tyskarna lockas till Kristinestad till exempel av den pittoreska stadsmiljön med bland annat de gamla redarvillorna.

- Vi har ingen undersökning som visar hur mycket euro och cent det blir kvar av turisterna, men klart är att turismen är mycket viktig, säger Irjala.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten