Hoppa till huvudinnehåll

Brother Christmas döms för penninginsamlingsbrott – bötesstraff för sannfinländarnas riksdagsledamot

Ari Koponen
Brother Christmas ordförande Ari Koponen 2018. Ari Koponen Bild: AOP person,ari koponen

Östra Nylands tingsrätt dömer Brother Christmas ordförande Ari Koponen till dagsböter för penninginsamlingsbrott.

Välgörenhetsorganisationen Brother Christmas och organisationens ordförande åtalades tidigare i år för penninginsamlingsbrott.

Föreningen döms för brott mot penningsinsamlingslagen. Föreningen har samlat in pengar utan tillräckliga tillstånd.

De döms för att ha sålt märkesnålar och armband i samband med en kampanj år 2017 utan ändamålsenligt tillstånd.

Sannfinländarnas riksdagsledamot och ordförande för föreningen Ari Koponen döms för penningsinsamlingsbrott, medan ett åtal för lindrigt penningsinsamlingsbrott förkastades på grund av preskribering.

Åtalet om lindrigt penninginsamlingsbrott handlade om en insamling via webbsidan Mesenaatti i slutet av år 2016, även den utan tillstånd för penninginsamling.

De två andra åtalade som sitter i Brother Christmas styrelse döms för försäljningen av märkesnålar och armband för penningsinsamlingsbrott.

Koponen döms till 15 dagsböter. De två andra åtalade döms men för dem utmäts inget straff. Rätten anser att de två varken försökt få eller fått få oskälig ekonomisk nytta.

Åklagaren hade krävt ett straff på 90 dagsböter för Koponen och minst 60 dagsböter för de två andra åtalade.

Samtliga åtalade nekade till brott.

Domen har inte vunnit laga kraft och kan överklagas till hovrätten.

Åtalades för penninginsamlingsbrott

Även om föreningen i januari misstänktes för flera brott så åtalades den inte för grova ekonomibrott. Inte heller Ari Koponen, ordförande för föreningen åtalades för grova brott.

Åtal väcktes gällande organisationens penninginsamling. Enligt förundersökningar har pengarna använts ändamålsenligt, men de har samlats in utan de tillstånd som behövts.

  • NHL-journalisten: Sommarslutspel kan bli det nya normala

    James Mirtle erfar en permanent senareläggning av säsongen.

    The Athletics hockeyjournalist James Mirtle erfar att det kan bli aktuellt att permanent senarelägga NHL-säsongen. Det står redan nu klart att coronapandemin kommer att resultera i stora förskjutningar på medellång sikt. Om NHL-ägarna skulle välja att rösta med plånboken kan det resultera i att slutspelet i framtiden spelas under högsommaren.

  • “Vi kunna dö båda” - när spanska sjukan drabbade Finland åren 1918–19

    Situationen år 1919 är slående lik coronavåren 2020.

    Åren 1917-1919 härjade spanska sjukan i Finland. Hur förhöll man sig till den smittsamma sjukdomen? Varför var den så förödande? Och på vilket sätt drabbade epidemin den unga modern Victoria Heikel året 1919? Via brev och tidningsnotiser tecknas bilden av en hälsokatastrof som är påfallande lik den coronakris som vi upplever våren 2020.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes