Hoppa till huvudinnehåll

Budgetmanglingen avslutad - Rinnes regering klarade av en snabb behandling

Antti Rinne i Ständerhusets trappor
Statsminister Antti Rinne säger att det mesta redan är löst. Antti Rinne i Ständerhusets trappor Bild: Lehtikuva Antti Rinne,budgetar,Ständerhuset

Regeringen hade reserverat två dagar för att komma överens om nästa års budget, men det gick på en dag. Flera partiordförande hänvisade till avtal från regeringsförhandlingarna.

När statsminister Antti Rinne (SDP) anlände på tisdag morgon utlovade han resultat, eventuellt redan i dag. Så blev det, och budgeten presenterades klockan 19 på kvällen.

Läs här om regeringens fem främsta utmaningar när det kommer till fördelningen av pengarna.

Utanför Ständerhuset samlades en del demonstranter redan på morgonen för att påminna om sina hjärtesaker och politiska krav, framförallt i fråga om miljö och anslag för högskolorna.

Statsrådet twittrade om att man där såg ungefär samma ansikten som när regeringen förhandlade fram regeringsprogrammet.

Hoppa över Twitterpostning

Det mesta är löst, ingen dramatik behövs

Regeringens årliga höstförhandling om statsbudgeten för följande år är ofta förknippad med dramatik. Men den färska regeringen Rinne har kommit överens om det mesta i regeringsprogrammet i somras.

När statsminister Rinne anlände sade han att det mesta är löst.

Regeringen består av fem partier som i många frågor står långt ifrån varandra. Nu har man ändå nått kompromiss om budgetförslaget.

Ingen plats för dragkamp

Till budgetmanglingarna hör ibland både politisk teater och synliga dragkamper. Det blev inte så mycket av det i år.

Många väntade på att Centerns färska partiledare Katri Kulmuni skulle försöka profilera sig, också mot sin partikamrat Mika Lintilä. Han sitter på Finansministeriet och har ansvarat för budgetförslaget i väntan på en ny partiledning.

När budgetmanglingen inleddes på morgonen i Ständerhuset syntes bara en del av allt detta. Regeringspartiernas tjänstemän hade förhandlat redan under veckoslutet.

Katri Kulmuni möter pressen i Ständerhusets trappa
Det är Katri Kulmunis första budgetmangling som partiledare Katri Kulmuni möter pressen i Ständerhusets trappa Bild: Lehtikuva Katri Kulmuni,budgetar

Försiktiga partiledare

När Katri Kulmuni mötte pressen på väg till förhandlingarna gjorde hon inga utspel. Hon hänvisade till de lösningar som gjordes i regeringsförhandlingarna om de besvärliga frågorna.

Hon betonade programmet för sysselsättning som en viktig fråga. Det gjorde också finansminister Mika Lintilä, med hänvisning till prognoserna om svårare ekonomiska tider.

De grönas Maria Ohisalo svarade också försiktigt på frågorna, bland annat om de nedskurna företagsstöden, men antydde att det mesta är löst.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson var den enda av partiledarna som påminde om kravet på bättre villkor för de mindre bemedlade.

Hon vill också att regeringen ska hålla fast vid sina utbildningslöften redan i den första budgeten.

Anna-Maja Henriksson med sina SFP-medarbetare i Ständerhusets trappor
Anna-Maja Henriksson och SFP:s budgetförhandlare Anna-Maja Henriksson med sina SFP-medarbetare i Ständerhusets trappor Bild: Lehtikuva Anna-Maja Henriksson,Ständerhuset,politik,SFP

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson hoppades på lösningar för att få upp sysselsättningen, mer pengar för utbildningen och att få hjulen att rulla i Finland igen. Hon trodde på resultat redan i dag.

Statsminister Antti Rinne ska resa till Paris på onsdag. Därför gissade många att avslutningspresskonferensen skulle hållas redan i dag. Han antydde det samma när man tog paus för att åka till riksdagen på eftermiddagen, rapporterade Yles utsända Anders Karlsson på Twitter. Hoppa över Twitterpostning

Budgeten blir klar till jul

Den slutliga budgeten för 2020 ska godkännas i riksdagen före jul. Då måste riksdagsledamöterna få förslaget i god tid för att hinna med allt.

De första debatterna om budgetförslaget är inplanerade den 8 oktober.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes