Hoppa till huvudinnehåll

Ingen klar segrare i Israel - men oppositionsledaren Benny Gantz har ett litet försprång

Benny Gantz och hans hustru röstar i valet 17.9.2019
Benny Gantz och hans hustru röstar i valet 17.9.2019 Benny Gantz och hans hustru röstar i valet 17.9.2019 Bild: AFP / Lehtikuva Benny Gantz,Israel

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och hans högerparti Likud ser ut att ha fått ett ungefär lika stort stöd som den förra överbefälhavaren Benny Gantz mittenallians Blåvitt, visar de första vallokalsutfrågningarna efter parlamentsvalet i dag.

Gantz har ändå ett litet försprång.

Dagens nyval i Israel har betecknats som en folkomröstning om premiärminister Netanyahu och hans politiska överlevnad. Han vill fortsätta på premiärministerposten där han suttit utan uppehåll i tio år.

Benjamin Netnayhu
Benjamin Netanyahu Benjamin Netnayhu Bild: AFP / Lehtikuva Benjamin Netanyahu,Israel

Det är andra gången på fem månader som israelerna väljer nya ledamöter i parlamentet, knesset.

Efter valet i april misslyckades Netanyahu med att bilda en ny regering, eftersom de sekulära högernationalisternas ledare Avigdor Lieberman vägrade ge Netanyahu sitt stöd.

Lieberman ville bland annat att de ultraortodoxa judarna också ska omfattas av den obligatoriska värnplikten vilket Netanyahu inte ville ge löfte om i ett regeringsprogram. Netanyahu är beroende också av de religiösa partiernas stöd.

En jämn utgång där Netanyahu och Gantz samlar ungefär lika mycket stöd kan igen ge Lieberman en betydelsefull roll.

Läs också