Hoppa till huvudinnehåll

”Klok tvåvägscenter som är bra i alla zoner” – Anton Lundell rankas som nia ­inför nästa års draft

Anton Lundell i HIFK:s tröja.
Talangscouterna gillar vad de sett av Anton Lundell. Anton Lundell i HIFK:s tröja. Bild: Tomi Hänninen

Inför starten på den nordamerikanska hockeysäsongen presenterar sportkanalen TSN en lista på spelarna som tippas gå allra tidigast i NHL-draften nästa sommar. HIFK:s juniorvärldsmästare Anton Lundell rankas just nu som det nionde största löftet.

I årets NHL-draft handlade mycket av snacket om finländska talanger. Kaapo Kakko plockades som andra spelare totalt i en draft där också backarna Lassi Thomson och Ville Heinola gick bland de 20 främsta.

Inför nästa draft som arrangeras i Montreal 26-27 juni nästa år är de finländska förväntningarna inte lika stora. Men en blåvit supertalang finns ändå högt uppe på talangscouternas listor.

17-årige Anton Lundell är nia på den . Åtta av de tio draftexperter som TSN anlitar tror att Lundell går bland de tio främsta spelarna.

– En väldigt klok tvåvägscenter som är bra i alla tre zoner. Har ett tävlingssinne och en beslutsamhet som ger honom fördelar på alla områden. Glänser inte, men är väldigt effektiv, lyder omdömet från TSN:s ansvarige scout Craig Button.

Svenska anfallare långt framme

Lundell fyller 18 i början på oktober och gjorde förra säsongen väl ifrån sig för HIFK i FM-ligan, med 19 poäng på 38 matcher (9+10). Han hade också en stor roll i det finländska lag som vann guld i U20-VM i Kanada.

När den nya säsongen startade förra veckan fanns Lundell i HIFK:s tredje kedja med Juha Jääskä och Juho Keränen på yttrarna.

Anton Lundell är den enda finländska spelaren som ryms med på TSN:s 20-i-topp-lista. Två anfallsspelare från Sverige värderas högt inför säsongen. Frölundas Lucas Raymond är trea och Djurgårdens Alexander Holtz delad fyra på listan.

Kanadensiska yttern Alexis Lafreniere är etta, före landsmannen och centern Quinton Byfield. Samtliga tio scouter som bidragit till rankningen ser Lafreniere som etta, men ingen uppfattar honom som överlägsen sina konkurrenter.

Lafreniere fanns med i Kanadas lag som i U20-VM i vintras åkte ur i kvartsfinal mot Juniorlejonen. Han noterades då för 1+0 på fem matcher. I hans klubblag Rimouski i den kanadensiska juniorligan har han de två senaste säsongerna svarat för totalt 215 poäng.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport