Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad inleder förhandlingar med Pihlajalinna – planerna på att privatisera vården tar ett steg framåt

En sjukhusbyggnad i bakgrunden. Fram i bilden en parkeringsplats med flertal bilar.
Att staden i maj 2018 beslöt att konkurrensutsätta 30 procent av vården. Nu har man gått in för förhandlingar med vårdföretaget Pihlajalinna. En sjukhusbyggnad i bakgrunden. Fram i bilden en parkeringsplats med flertal bilar. Bild: Yle/Juho Karlsson sjukhus,hälsovård,Kristinestad,Österbotten,hälsocentraler

Av de fyra företag som lämnat in anbud har vård- och omsorgsnämnden nu valt att föra förhandlingar med vårdföretaget Pihlajalinna. Något beslut om att privatisera vården har man ännu inte fattat.

Staden Kristinestad har sedan förra året haft som avsikt att privatisera vården, men frågan har stampat på ställe i vård- och omsorgsnämnden.

"De erbjöd den bästa helheten"

Fyra företag, Attendo, Suomen Terveystalo, Pihlajalinna och Mehiläinen hade lämnat in ett anbud.

Vård- och omsorgsnämnden valde på tisdagen att inleda förhanlingar med vårdföretaget Pihlajalinna.

- Det var inte bara priset utan många aspekter som avgjorde. Då man ser till helheten hade de det bästa utbudet av tjänster och service. Nämnden gjorde valet enhälligt, säger nämndens ordförande Christer Rönnlund.

Att staden i maj 2018 beslöt att konkurrensutsätta 30 procent av vården. Det för att man ville trygga servicetillgången i staden efter att den då aktuella vårdreformen trätt i kraft. Sedan dess har reformen hunnit falla men nämnden vill ändå gå vidare med planerna i det här skedet.

Förhandlingarna fortsätter

Christer Rönnlund betonar att inget beslut ännu har fattats.

– Vi har inte fattat ett beslut om att privatisera vården utan har endast valt att inleda förhandlingar med Pihlajalinna. Det kan hända att vi i slutändan väljer att tacka nej. Allt är ännu öppet, säger Rönnlund.

Nu ska företaget presentera sig närmare för både nämnden och tjänstemännen och efter det kommer man att besluta om man fortsätter förhandlingarna eller inte. Tidtabellen är ännu oklar.