Hoppa till huvudinnehåll

Landskapsdirektör Kaj Suomela: Den bästa budgeten på långa tider för Österbottens del

Kaj Suomela
Landskapsdirektör Kaj Suomela är mycket nöjd med regeringen Rinnes budgetförslag. Kaj Suomela Bild: Coastline suomela

Vasa centralsjukhus fick sin miljon och regeringen vill satsa pengar på att förbättra sträckan mellan Vasa och Seinäjoki. Landskapsdirektör Kaj Suomela är mycket glad över satsningarna.

Det är en glad Kaj Suomela som svarar i telefon då Yle Österbotten ringer upp efter att regeringen presenterat sitt budgetförslag.

- För Österbottens del kom det många positiva nyheter. Regeringen verkar leva upp till det de lovade i regeringsprogrammet. Vi har kanske haft våra dubier om hur det till exempel ska gå med högskolornas finansiering men nu är det klart, säger Suomela.

Speciellt glad är han att Vasa centralsjukhus fick den utlovande miljonen för omfattande jour.

- Det var ju trevligt att man lyckades hittad den igen.

Viktigt med fungerande förbindelser

Han lyfter också fram satsningen på järnvägsnätet och vägnätet överlag som mycket goda nyheter ur ett österbottniskt perspektiv.

Merparten av regeringens pengar för järnvägen går till en satsning på snabbtåg mellan Åbo och Helsingfors och Helsingfors–Tammerfors. För Österbottens del reserveras tre miljoner för att förbättra sträckan mellan Vasa och Seinäjoki.

Man vill bland annat få bort plankorsningar för att förbättra säkerheten på sträckan.

Tre miljoner räcker inte på långa vägar till allt man vill göra på de österbottniska banavsnitten, men får väl räknas som en bra början säger Kaj Suomela.

- Det är A och O för Österbotten att vi är nåbara och har bra förbindelser. Vi ligger ganska långt borta i vissa avseenden och för att vi ska vara konkurrenskraftiga är fungerande förbindelser mycket viktiga, säger Suomela.

- Jag tycker det här är den bästa budgeten på långa tider för Österbottens del. Man har beaktat regionerna och för en regionalpolitik som glömdes bort under förra regeringsperioden.