Hoppa till huvudinnehåll

Long Play: Person anklagas för långvarigt missbruk av sin maktposition vid Aalto-universitetet

interiörbild från Aalto Universitetet.
Aalto-universitetet i Otnäs (Arkivbild) interiörbild från Aalto Universitetet. Bild: Petteri Juuti / Yle Aalto-universitetet,Aalto-universitetets handelshögskola,Otnäs

Publikationen Long Play publicerade i dag en artikel som beskriver
ett långvarigt missbruk av ställning vid Aalto-universitetet.

Long Play, som specialiserar sig på grävande journalistik, uppger att en person vid universitet har förnedrat en del studerande. Personen ska ha använt sig av "inhumana" metoder, och har favoriserat vissa studerande och gett dem specialbehandling.

Den här typens osakliga maktbruk uppges ha skett under många år. Long Play har intervjuat ett tiotal personer som studerat vid Aalto-universitetet under åren 2009-2019. De flesta uppträder anonymt.

Yle har inte nått personen i fråga.

Dekan Tuomas Auvinen vid Aalto-universitetet
Dekan Tuomas Auvinen vid Aalto-universitetet är överraskad av anklagelserna mot en av de anställda. Dekan Tuomas Auvinen vid Aalto-universitetet Bild: Lehtikuva Aalto-universitetet,utbildning,tuomas auvinen

Anklagelserna tas på stort allvar

Universitetets dekan Tuomas Auvinen säger till Yle att man tar anklagelserna på största allvar, och att det råder nolltolerans för den sortens beteende som beskrivs i artikeln.

- Frågan ska utredas. Nu ska alla parter utfrågas och efter det fattas det beslut om eventuella åtgärder, säger Auvinen.

Auvinen säger sig vara överraskad över uppgifterna, och hoppas på att de anonyma personer som uppträder i Long Plays artikel skulle närma sig honom personligen och berätta mera om det som hänt.

En process i anslutning till en professorsutnämning kopplad till personen i fråga har nu avbrutits, uppger Aalto-universitetet enligt STT.