Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Din profilbild på sociala medier kan användas på en sextjänstsida, många barn och unga trivs hemma och i skolan, Ungern beskyller EU-länder för hetsjakt

Tyttö selaa älypuhelinta
Tyttö selaa älypuhelinta Bild: pixabay @stocksnap sociala medier

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Finländarnas profilbilder på sociala medier riskerar att användas utan tillstånd. Det här aktualiserades av två fall i Uleåborg, där bilder hade använts utan medgivande på en sextjänstsida. Polisen har ändå inte alltid tid att ta itu med polisanmälningarna.

Enligt årets Hälsa i skolan-enkät, som publiceras i dag, finns det skillnader mellan könen i mående samt i hur ofta man utsätts för våld. Pojkar upplever oftare fysiskt våld hemma, medan flickor utsätts för psykiskt våld. Men det finns också många barn och unga som trivs hemma och i skolan.

Finland siktar på att bli bland de bästa i världen på 5G, men de nordiska länderna kommer knappast att bli ledande till att börja med, bedömer ett analysföretag. Den femte generationens mobilnätverk finns redan nu i Finland, men bara på begränsade områden på några få orter – och antalet apparater som stöder den här tekniken är inte så många än.

Utrikes:

Ungern tillbakavisade beskyllningar för brott mot EU:s värderingar, när de övriga medlemsländerna, med Finland i spetsen, krävde svar om hur rättssatsprincipen efterlevs i landet. Det rättsliga läget i Ungern var på tapeten igår vid Europaministrarnas sammanträde i Bryssel.

Klimataktivisten Greta Thunberg fick i natt ta emot människorättsorganisationen Amnesty Internationals finaste pris, Ambassador of conscience award, vid en ceremoni i Washington DC. Utmärkelsen uppmärksammar personer som har visat enastående mod i kampen för mänskliga rättigheter. Enligt Thunberg pågår nu ett uppvaknande gällande klimatet, delvis tack vare unga aktivister.

Väder

Under det närmaste dygnet blir det regn eller regnskurar på många håll.

Dagens högsta temperatur är mest 9 till 13 grader, något svalare i norr.

Till havs varnas det för hårda vindar; på Norra Östersjön och Ålands hav upp till 14 meter per sekund.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes