Hoppa till huvudinnehåll

Slumpen förde in Kim Strandberg på studier vid Åbo Akademi – nu tar han över professur efter Göran Djupsund

Statsvetare Kim Strandberg vid Åbo Akademi i Vasa.
Statsvetaren Kim Strandberg blir ny professor vid Åbo Akademi i Vasa. Statsvetare Kim Strandberg vid Åbo Akademi i Vasa. Bild: Yle/Johanna Ventus statsvetare,Åbo Akademi,kim strandberg

Den nya professorn i statskunskap vid Åbo Akademi i Vasa heter Kim Strandberg. Han vill bland annat att fakulteten ska ha ett bättre samarbete med Vasa universitet och vara mer aktiv i lokalsamhället.

– Det känns bra men ganska overkligt, lite börjar det sjunka in, säger Strandberg om utnämningen när Yle Österbotten ringer upp honom på måndagen.

Det var i början av 2018 som den mångårige professorn Göran Djupsund gick i pension.

Efter en nästan tvåårig process är det nu klart att akademiforskaren Kim Strandberg blir Djupsunds efterträdare, med titeln professor i statskunskap särskilt politisk kommunikation.

”Vi är på bra spår med det mesta”

Strandberg började studera statskunskap vid Åbo Akademi 1996 och har efter studierna fortsatt jobba med forskning vid fakulteten. Han är alltså välbekant med verksamheten, vilket han tror kan vara en fördel.

– Nog är det lättare då man känner till verksamheten från tidigare. Det var också en sak som bedömdes, vilka planer man har för verksamheten framöver.

Vilka visioner har du för framtiden?

– Inget omvälvande, vi är på bra spår med det mesta. Kanske kan vi förbättra samarbetet med Vasa universitet och också vara mer aktiva i lokalsamhället i Vasa. Det har vi kanske varit lite lata med hittills.

Strandberg ger som exempel att de kan delta flitigare i paneldiskussioner om samhället och också jobba mer med lokalpolitiker i Vasa med omnejd.

Rollen som folkbildare hör till

Strandbergs företrädare, Göran Djupsund, är bekant för många eftersom han har varit aktiv i samhällsdebatten och till exempel ofta kommenterat vid olika politiska val för Svenska Yle.

Strandberg säger att rollen som folkbildare är viktig.

– Det hör absolut till. Man säger att vi på universitet har tre uppgifter; forskning, undervisning och den tredje uppgiften är jobbet ut mot samhället. Så det är absolut en viktig bit att vara en kommentator för olika saker som sker i samhället.

Det är absolut en viktig bit att vara en kommentator för olika saker som sker i samhället

Strandberg har haft två huvudsakliga spår i sin forskning. Det första är politisk kommunikation, bland annat med fokus på kampanjer och väljarbeteenden på sociala medier och nätet.

– Det andra spåret skulle jag kalla för demokratiforskning. Vi gjort olika experiment med medborgarsamtal. Kan medborgarna vara med mer i politiken än nu, på vilket sätt skulle det bäst göras och vad har det för effekter?

Hur kom du in på statskunskap från första början?

– Det är en jätteslump. Faffa var lokalpolitiker i Korsholm men jag var inte det minsta intresserad av det som ung. Jag hade ingen klar bild av vad jag ville studera och det här var en utbildning som är väldigt bred, vilket också är dess styrka. Det lät intressant, jag sökte och kom in och började som studerande 1996 och har aldrig kommit härifrån, säger Strandberg.

Kim Strandberg gästar Yle Vega Österbotten klockan 8:35 på tisdagsmorgonen.

Läs också