Hoppa till huvudinnehåll

Söderkulla hälsostation ser äntligen ut att få flytta – Sibbo vill hyra den kyrkliga samfällighetens lokaler

Söderkulla hälsocentral
Personalen vid Söderkulla hälsostation har lidit av dålig inneluft (arkivbild). Söderkulla hälsocentral Bild: YLE/Mikael Kokkola Söderkulla,Sibbo,söderkulla hälsostation

Söderkulla hälsostation i Sibbo har länge haft problem med inneluften. Flera anställda har uppvisat symptom, men nu ser situationen ut att få en lösning. Sibbo kommun börjar förhandla om att hyra lokaler på Hälsovägen 3.

- Vi är jätteglada. Det känns som om vi är närmare en lösning nu än vad vi har varit på många år, säger Micaela Röman (obunden/SFP), ordförande för social- och hälsovårdsutskottet i Sibbo.

Två förslag diskuterades

Leena Kokko, social- och hälsovårdsdirektör i Sibbo, berättar att utskottet på sitt möte på måndag kväll fick två förslag att ta ställning till.

Det ena alternativet var Sibbo kyrkliga samfällighets kansli- och klubbrum på Hälsovägen 3 i centrum av Söderkulla. Hälsostationens nuvarande lokaler ligger på samma gata.

Det andra alternativet var lokalerna där servicehuset Lindas bassängavdelning tidigare fanns. Lokalerna hade kunnat renoveras för hälsostationens behov.

Läkare vid dator.
Personalen vid Söderkulla hälsostation har väntat på nya lokaler i flera års tid (illustrerande arkivbild). Läkare vid dator. Bild: Derrick Frilund / Yle läkare,hälsocentraler,hälsostationer,socialsektorn,social- och hälsovårdsområden,social- och hälsovårdstjänster,Social- och hälsovårdsreformen (Sote),självbetjäning,hälsovård,blodprovstagning,sjukhushygien,medical glove

"På tiden med en lösning"

Social- och hälsovårdsutskottet beslöt ändå att föreslå att kommunen påbörjar förhandlingar med den kyrkliga samfälligheten. Kommunen vill i det här skedet endast hyra lokalerna, som för tillfället är till salu.

- Lokalerna är cirka 300 kvadratmeter stora. Personalen och arbetsskyddet har varit där och titta, och alla tycker att lokalerna räcker väl till för ändamålet, säger Leena Kokko.

Social- och hälsovårdsutskottet kom i våras fram till att kommunen ska börja undersöka alternativa ställen dit Söderkulla hälsostation skulle kunna flytta.

- Det är på tiden att både personalen och Söderkullaborna får ett ställe som fungerar för dem, säger Micaela Röman.

"Så fort som möjligt"

Det är inte endast viktigt med storleken på lokalerna. Rumsfördelningen och framför allt tillgängligheten har varit viktiga faktorer i jakten på lokaler.

Någon tidtabell för förhandlingarna om hyreskontraktet och själva flytten finns inte, men både Kokko och Röman säger att man förstås hoppas på en flytt så fort som möjligt.

Samfällighetens lokaler kan, enligt Kokko, göras ändamålsenliga med endast mindre renoveringar.

- Lokalerna är i andra våningen, men man kommer in med en ramp från baksidan av huset. Det är tillgängligt och hinderfritt, säger Kokko.

Närbild på hjulen som tar sig upp på trottoarkanten
Tillgängligheten till de nya lokalerna har varit en viktig faktor då kommunen har funderat på lämpliga lokaler (illustrerande arkivbild). Närbild på hjulen som tar sig upp på trottoarkanten Bild: Yle/Lone Widestam rullstolar,Hjul,trottoarer

Mindre renoveringar aktuella

Leena Kokko tror att parterna ska komma överens om hyresnivån och villkoren. Det ligger i kommunens intresse att nå en lösning så snabbt som möjligt.

- Vi har försökt ordna så att de personer som har fått symptom av inneluften inte har behövt jobba i de nuvarande lokalerna, säger hon.

Om hyresförhandlingarna leder till resultat blir det aktuellt med mindre renoveringar och ändringsarbeten i samfällighetens lokaler. I så fall måste resurser givetvis beviljas för ändamålet.

Leena Kokko ser positivt framåt när det gäller ärendet, även om man aldrig vet hur det går förrän förhandlingarna är avslutade.

- För tillfället tycker jag att det ser ganska klart ut. Vi vet alla vad vi ska göra, konstaterar hon.

Läs också