Hoppa till huvudinnehåll

Tyska SPD: Ett parti i kris väljer ny ledning – igen

Ungefär hälften av kandidaterna som ställer upp i de tyska socialdemokraternas ordförandeval sitter på en scen.
Ungefär hälften av kandidaterna som ställer upp i de tyska socialdemokraternas ordförandeval. Ungefär hälften av kandidaterna som ställer upp i de tyska socialdemokraternas ordförandeval sitter på en scen. Bild: Yle/ Johnny Sjöblom Nina Scheer,Tyskland,Socialdemokraterna (SPD),Karl Lauterbach

För de tyska socialdemokraterna har de senaste åren varit mycket dystra. I val efter val har man förlorat stort och i opinionsmätningarna ligger Tysklands en gång största parti nu på knappa femton procent. Som bäst är man igen på jakt efter en ny partiledning.

Den sensomriga kvällen börjar så småningom skymma och det är små grupper av mänskor som går förbi mig in i hallen.

Inne i Meistersingerhalle i Nürnberg börjar inom kort debatten mellan de femton personer som ställer upp i socialdemokraternas ordförandeval.

De flesta gör det i par och med största sannolikhet kommer tyska SPD från och med december att ha två jämbördiga partiledare.

– Jag har hittills inga favoriter. Det här är första gången jag kommer i kontakt med kandidaterna och de har nu alla en chans att övertyga mig om att rösta på just dem, säger Miriam Müller som varit partimedlem i tio år.

– Jag hoppas att partiet nu äntligen kan börja blicka framåt och att man inte hela tiden bara diskuterar det som hittills har gått fel, fortsätter Müller.

EU-valet ledde till ordförandeval

Utanför hallen träffar jag också paret Antje och Burkhard Rempe, som har varit SPD-medlemmar i snart 40 år.

– Jag är här för att med egna ögon se på problemet inom partiet. Det vill säga att vi egentligen har haft helt bra partiledare, som ändå har motarbetats från resten av partiet.

– Hittills har varje partiledare demonterats, så problemet är nog framför allt partibasen, säger Burkhard Rempe.

– Tiderna är inte goda för partier som SPD. Det finns fler mindre partier som lockar väljarna. Men det hela blir ju inte bättre av att vi strider så mycket sinsemellan, fortsätter Antje Rempe.

Den tyska socialdemokraten Gesine Schwan intervjuas av journalister.
Den tidigare presidentkandidaten Gesine Schwan ställer upp i valet tillsammans med Ralf Stegner. Den tyska socialdemokraten Gesine Schwan intervjuas av journalister. Tyskland,Socialdemokraterna (SPD),Gesine Schwan

Att SPD är tvunget att för tredje gången inom tre år leta en ny ordförande hänger ihop med EU-valet som var en katastrof för partiet.

Resultatet 15,8 procent och den därpå följande hårda kritiken blev för mycket för den dåvarande ordföranden Andrea Nahles som valde att kasta in handduken.

För första gången sedan början av 1990-talet väljs den nya partiledningen nu direkt av medlemmarna.

På väg mot vänster

Den så kallade regionalkonferensen i Nürnberg har lockat omkring tusen partimedlemmar och sammanlagt ordnas över 20 liknande tillställningar.

Den mest kända av kandidaterna är finansminister Olaf Scholz, men det är nog inte han som river de största applåderna under kvällen.

Ljudligare applåder blir det i stället för kandidatparet Karl Lauterbach och Nina Scheer. De vill bland annat att SPD ska lämna förbundskansler Angela Merkels regering redan nu och inte vänta till förbundsdagsvalet om två år.

Karl Lauterbach och Nina Scheer på de tyska socialdemokraternas möte.
Karl Lauterbach och Nina Scheer hörde till kvällens favoriter. Karl Lauterbach och Nina Scheer på de tyska socialdemokraternas möte. Bild: Yle/ Johnny Sjöblom Tyskland,Socialdemokraterna (SPD),Nina Scheer,Karl Lauterbach

Liksom många andra kandidatpar talar de också om starkare gröna värderingar och om att socialdemokraternas egna arbetsmarknadsreformer från början av 2000-talet måste ses över och korrigeras.

Överlag får man en bild av att de tyska socialdemokraterna nu vill ta ett steg åt vänster.

Resultatet öppet

Vem som kommer att ta hem segern i ordförandevalet är i det här skedet oklart.

En opinionsundersökning som gjordes före regionalkonferenserna överhuvudtaget hade kört igång gav finansminister Scholz och hans partner Klara Geywitz förstaplatsen.

Finansminister Olaf Scholz och Klara Geywitz går upp på scen vid ett möte för de tyska socialdemokraterna.
Finansminister Olaf Scholz och Klara Geywitz ligger bäst till i opinionsmätningarna. Finansminister Olaf Scholz och Klara Geywitz går upp på scen vid ett möte för de tyska socialdemokraterna. Bild: Yle/ Johnny Sjöblom Tyskland,Socialdemokraterna (SPD),Olaf Scholz,Klara Geywitz

Före själva medlemsomröstningen i mitten av oktober hinner ändå mycket hända. Av de ursprungligen 17 kandidaterna har tre redan valt att hoppa av.

Det senaste avhoppet kom några dagar efter konferensen i Nürnberg och nu återstår sju kandidatpar.

Slutresultatet blir också mer osäkert av att valet sker i två omgångar. Om inget par har fått över hälften av rösterna fram till den 26 oktober, så kommer det att ordnas en andra valomgång mellan de två par som har fått flest röster.

– Jag har inte ännu bestämt mig för vem jag ska rösta på, men jag hör gärna vad Karl Lauterbach har att säga. Han har goda idéer och står till vänster, säger Roland Dörfler som tar en kort paus från debatten inne i salen.

Stanna eller gå?

I motsats till Karl Lauterbach vill Roland Dörfler ändå inte ha partiet ut ur den tyska regeringen så fort som möjligt.

– Förstås är samarbetet med Merkels kristdemokrater inte det bästa alternativet, men jag tycker ändå att vi i nuläget borde stanna kvar i regeringen regeringsperioden ut.

– Jag tycker att i synnerhet våra ministrar har gjort ett bra jobb i regeringen, säger Dörfler.

Vid samma bord som Dörfler står också Renate Kraus. Hon tycker inte heller att själva regeringsmedverkan är det största problemet för partiet.

– Problemet är att det goda arbete vi gör inte belönas. Stora delar av befolkningen har ingen aning om att det ursprungligen är just SPD som står bakom lagar om till exempel minimilön.

Kraus riktar bland annat en känga mot medierna, som enligt henne borde sluta fråga sig om SPD överhuvudtaget längre behövs.

– Min åsikt är att vi i dag behöver SPD mer än någonsin tidigare, fortsätter Kraus.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes