Hoppa till huvudinnehåll

Vasa centralsjukhus får en miljon för omfattande jour - direktör Marina Kinnunen: En mycket glädjande nyhet

Porträtt av Marina Kinnunen.
Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, är mycket glad att Vasa centralsjukhus får pengar för omfattande jour. Porträtt av Marina Kinnunen. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Vasa sjukvårdsdistrikt,marina kinnunen

På regeringens presskonferens på tisdag meddelade justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) att Vasa centralsjukhus kommer att få en miljon för omfattande jour. Nästa år ser tufft ut så vi tar tacksamt emot pengarna, säger direktör Marina Kinnunen.

I regeringen Rinnes budgetförslag finns en miljon för omfattande jour vid Vasa centralsjukhus.

Miljonen utlovades ut redan i våras, men så krympte potten då miljonen skulle delas jämt mellan flera sjukhus.

Nyheten når Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, då Yle Österbotten ringer upp.

- Det var mycket roligt att höra. Vi fick först veta att vi skulle få en miljon och sedan att vi inte skulle få några pengar. Vi är förstås väldigt glada att det nu blir verklighet, säger Kinnunen.

Miljonen kommer väl till pass

Då sjukvårdsdistriktets styrelse möttes så sent som på måndag stod det klart att ekonomin är mycket pressad. Kinnunen konstaterar att man tacksamt tar emot pengarna.

- Då vi gick igenom budgeten med styrelsen stod det klart att nästa år kommer att bli tufft, och den här miljonen är till stor hjälp. Vi hade i vilket fall som helst gått in för att jobba för att få status som omfattande jour men det här var en mycket trevligt överraskning.

Yle Österbotten har tidigare rapporterat om att Vasa centralsjukhus ska spara 7,5 miljoner euro innan år 2025 och utöver det två miljoner redan i höst. Samtidigt gör man stora satsningar, till exempel bygget av nya H-sjukhuset.

Hur långt räcker en miljon i det här sammanhanget?

- En miljon är vad det kommer att kosta för att få omfattande jour-skick så en miljon är mycket pengar också i vår budget.

Hur ser du på kritiken som tidigare kommit mot att Vasa centralsjukhus skulle få en miljon då andra inte fått det?

- Jag är medveten om den kritiken, och vi tjänstemän kommer nog att få höra om det. Det är sant att andra kommuner inte fått pengar för omfattande jour. Jag kan inte säga annat än att vi är överraskade men glada, säger Kinnunen.