Hoppa till huvudinnehåll

Wilhelmsdal i Ingå rustas upp – i november vill politikerna ha förslag på vad huset kan användas till

Wilhelmsdal
Efter många om och men plus diskussioner i bland annat kommunfullmäktige är beslutet klart: Wilhelmsdal renoveras trots att prislappen är hög. Wilhelmsdal Bild: Veronica Montén / Yle Västnyland,Ingå,wilhelmsdal

Nu är det klart att Wilhelmsdal i Ingå renoveras. Kommunfullmäktige beslöt på måndagen (16.9) att bevilja ett tilläggsanslag på 200 000 euro för projekt Wilhelmsdal.

Det betyder att de planerade renoveringskostnaderna nu är uppe i 600 000 euro.

Helt överens om tilläggsanslaget var fullmäktige inte. Beslutet föregicks av en lång diskussion och två omröstningar.

Den första omröstningen handlade om att remittera ärendet, det vill säga bereda ärendet på nytt. Förslaget fick nio röster och förföll därmed.

Det andra motförslaget ställdes av SFP:s Peter Siggberg som föreslog att fullmäktige skulle godkänna kommundirektörens förslag, det vill säga att inte bevilja mera pengar till renovering och i stället överväga andra alternativ, till exempel att sälja huset.

Fullmäktige beslöt sist och slutligen, med rösterna 16-11 att Wilhelmsdal renoveras.

Flera bärande konstruktioner måste bytas ut

Tjänstemännen får i uppdrag att fortsätta planerandet av verksamheten i Wilhelmsdal.

Inom loppet av november vill politikerna i Ingå ha förslag på hur huset skulle kunna användas i framtiden.

Wilhelmsdal är ett äldre trähus mitt i Ingå kyrkoby. Huset har bland annat använts som kommunhus och bibliotek. I dag inhyser Wilhelmsdal ett kafé.

Detl att renoveringskostnaderna har skjutit i höjden beror på att man måste göra grundliga förbättringar i konstruktionerna. Bland annat ska husets bottenbjälklag fuktskyddas och flera bärande konstruktioner bytas ut.

Om lokalerna ska användas för möten ska också ventilationen och tillgängligheten förbättras så att de uppfyller uppställda krav.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland