Hoppa till huvudinnehåll

Borgå har tagit hjälp av studerande för att lätta på vårdarbristen - resultatet är nya vänskaper mellan unga och gamla

Gun-Maj Rehnberg håller handen runt Kia Joas, tittar på henne och ler. Kia ler och tittar ikameran.
”Kom snart tillbaka” hoppas Gun-Maj Rehnberg efter att i två veckors tid dagligen umgåtts med närvårdarstuderande Kia Joas. Gun-Maj Rehnberg håller handen runt Kia Joas, tittar på henne och ler. Kia ler och tittar ikameran. Bild: Yle/Lone Widestam äldre,ålderdomshem,närvårdare,studerande,Kia Joas

Det är brist på närvårdare och hemvårdare i hela landet. I Borgå har man tagit tag i problemet på allvar.

Under hösten har Borgå stad samarbetat med närvårdarutbildningen. Dels för att få ut de studerande i arbetslivet och dels för att fylla behovet av vårdare.

Den dag då Yle Östnyland besöker serviceboendet Äppelbacken är det fest. Goda minnen, tigerkaka, skratt och tårar ger en fin feststämning.

Tårar fälls av både de äldre, de studerande och läraren. Två veckor tillsammans har kommit till sitt slut och det är dags att säga hej då.

Gun-Maj Rehnberg, eller Reppi som hon vill kallas, har svårt att hålla tillbaka tårarna då hon berättar hur betydelsefullt det har varit med dagligt besök.

- Det är vemodigt. Nu får vi inte se er mera, säger hon.

En kille hälsar på i rummet. Den äldre ligger på sängen och den studerande hälsar.
Alla dagar på serviceboendet är olika. En kille hälsar på i rummet. Den äldre ligger på sängen och den studerande hälsar. Bild: Yle/Lone Widestam närvårdare,äldreomsorg,äldreboende

Det är tredje årets närvårdarstuderande från Prakticum som har besökt de äldre på Äppelbackens serviceboende.

Kia Joas, Ella Bäckström och Cia Frejborg har besökt Gun-Maj Rehnberg och hennes väninna Berit Eklund som bor tillsammans i en lägenhet på Äppelbacken.

De har pratat, druckit kaffe, spelat kort, gått till affären och handlat tillsammans. De studerande har också hjälpt de äldre att duscha, klä på sig, ta blodprov och mäta blodsocker.

- Det har varit roligt och väldigt lärorikt, säger Kia Joas. Jag har fått erfarenhet av att prata med äldre människor och jag lär mig på ett helt annat sätt än i klassrummet.

Gun-Maj Rehnberg har en katt i famnen, tittar ner på katten och pajar den. Berit Eklund sitter bredvid och tittar på.
Festens mjukaste gäst. Cia Frejborg tog med sig sin katt till festen. Både Berit Eklund och Gun-Maj Rehnberg fick umgås med katten och ha den i famnen. Gun-Maj Rehnberg har en katt i famnen, tittar ner på katten och pajar den. Berit Eklund sitter bredvid och tittar på. Bild: Yle/Lone Widestam äldreomsorg,Berit Eklund

Fastän det bara har handlat om två timmar på eftermiddagarna så har besöken varit uppskattade.

- Vi har alltid väntat på att flickorna ska komma. På veckoslutet då de inte kom så var det riktigt långtråkigt. Annars är det ganska ensamt, säger Gun-Maj Rehnberg.

Ut från klassrummen och in i arbetslivet

Att jobba som närvårdare och hemvårdare är krävande och man har ofta bråttom. Men arbetet innehåller också många guldkorn dagligen.

När man konkret tar undervisningen ut från klassrummet och in på serviceboendet åskådliggör man det här, berättar Sanna Collanus som är vårdlärare på Prakticum.

Sanna Collanus ser nöjd ut. Klädd i svart skjorta. Står i korridoren.
Tillsammans med de studerande vill Sanna Collanus göra skillnad i de äldres vardag. Sanna Collanus ser nöjd ut. Klädd i svart skjorta. Står i korridoren. Bild: Yle/Lone Widestam närvårdare,Sanna Collanus

Tanken är att de studerande ska få kontakt med de äldre, komma nära och se vem det är som de ska vårda. Titta, lyssna och se vilka behov klienten har.

De studerande kommer också i kontakt med de äldre under sina praktikperioder. Men skillnaden är väsentlig då de studerande nu jobbar med samma klient i två veckor. Under praktiken har de flera klienter.

- Jag har lärt mig jättemycket, saker som jag inte trodde att jag skulle lära mig på bara två veckor. Och så har jag blivit både vårdare och vän, säger Jim Sevelius.

Jim Sevelius har en blå skjorta och sitter vid kaffebordet och ler. Han har en massa gråhåriga damer omkring sig.
- De äldre har bra dagar och sämre dagar. Ibland är de trötta och då gör vi inte så mycket, ibland är de jätteivriga och då hinner vi göra mycket tillsammans, säger Jim Sevelius. Jim Sevelius har en blå skjorta och sitter vid kaffebordet och ler. Han har en massa gråhåriga damer omkring sig. Bild: Yle/Lone Widestam närvårdare,ålderdomshem,Jim Sevelius

De studerande har jobbat självständigt under projektet. Om det uppstår svårigheter ska de själva först försöka lösa problemet.

Idén har blivit verklighet

Tanken på att göra skillnad i de äldres vardag och pröva på något nytt har mognat i några år. Nu då det är brist på vårdare slog Prakticum tillsammans med Borgå stad och servicechef Krister Lindman slag i saken.

Och feedbacken har varit enbart positiv.

- Det är underbart att se hur de äldre har tagit emot de studerande med öppna armar, säger Sanna Collanus.

Gun-Maj Rehnberg håller handen runt Kia Joas, de tittar på varnadra och ler.
Dags att säga adjö. Gun-Maj Rehnberg håller handen runt Kia Joas, de tittar på varnadra och ler. Bild: Yle/Lone Widestam äldreomsorg,närvårdare,glädje,joas

Läs också