Hoppa till huvudinnehåll

Byföreningen i Pojo: De unga är inte det största problemet - det är en del vuxna som skapar otrygghet

Kaisla Dahlqvist visar hur söndrig skejtparken i Pojo är.
Kaisla Dahlqvist visar hur en del av skejtbanan i Gumnäs i Pojo har förstörts. Kaisla Dahlqvist visar hur söndrig skejtparken i Pojo är. Bild: Marica Hildén / Yle Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,kaisla dahlqvist

Ungdomar förstör egendom och klottrar allt mera i Pojo kyrkby. De unga ska få en ny skejtpark och bättre öppettider i uncan så de får annat att syssla med. Men det är vuxna med alkohol- och drogproblem som är det största problemet just nu, anser byföreningen.

Problemen med skadegörelse ökade efter skolavslutningen i våras. Privat egendom, föreningars och stadens egendom förstördes eller utsattes för klotter.

Samtidigt upplever en del Pojobor att många personer med alkohol- och drogproblem och med kriminell bakgrund flyttat till Pojo kyrkby. Det har lett till en känsla av otrygghet.

Polisen beklagar att Pojoborna känner sig otrygga.

Raseborgs stad nekar till att medvetet placera personer med alkohol- och drogproblem i Pojo.

Byföreningen beslöt att agera

Pojo kyrkoby byförening har beslutit att föreningen först och främst måste göra något för att öka fritidsaktiviteterna för de unga, men att man även ska ta itu med otryggheten.

Sextonåriga Pojobon Kaisla Dahlqvist var med på ett möte som byföreningen ordnade för Raseborgs stads tjänstemän för att de skulle få upp ögonen för situationen.

En lekstuga där dörren har brutits loss.
Lekstugan på församlingens lekplats har utsatts för ofog. En lekstuga där dörren har brutits loss. Bild: Marica Hildén / Yle Pojo, Raseborg,Västnyland,Raseborg,pojo församlingshem lekplats

Kaisla Dahlqvist har lagt märke till att ofoget ökat i Pojo kyrkby.

- Det är nedskräpat och saker är förstörda. På stranden finns söndrigt glas och utedassets dörr var borta under sommaren. Lekstugans dörr på församlingens lekplats förstördes också.

En plats att skejta på i Pojo.
Ungdomarna i Pojo kyrkby vill gärna ha en ny skejtpark. En plats att skejta på i Pojo. Bild: Marica Hildén / Yle Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,pojo skatepark

Kaisla Dahlqvist håller med om att det inte finns mycket för ungdomar att göra i Pojo kyrkby.

Hon efterlyser mera öppettider i uncan och en skejtpark.

- Skejtparken i Gumnäs är farlig eftersom den är sönder. Det är inte naturligt slitage, utan på vissa ställen är den förstörd.

Borde ungdomarna själva ta initiativ och skapa aktiviteter de gillar?

- Det skulle de kunna, men jag tror inte att de unga kan lösa problemen själva, utan vuxna måste göra det.

Kan du som ungdomsfullmäktig göra något?

- Jag skulle jättegärna göra det, men det är svårt att hitta på något som löser problemen. Men jag står på bybornas sida och förstår deras problem. Det är viktigt att alla gör något.

Kaisla Dahlqvist.
Kaisla Dahlqvist ser positivt på Pojoungdomarnas framtid. Hon tror att kyrkbyn kan utvecklas och bli en trygg och fin plats. Det kan kännas hopplöst just nu, men hon tror allt löser sig och blir bra. Kaisla Dahlqvist. Bild: Marica Hildén / Yle Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,kaisla dahlqvist

Dahlqvist är medlem i Raseborgs ungdomsfullmäktige och vet att den kommunala byråkratin är långsam.

- Det är en viss process då man lämnar in ett initiativ, inget sker under en natt.

“De unga mår inte bra”

Marianne Liitelä, ordförande för Pojo kyrkoby byförening, anser att ofoget beror på att de unga inte mår bra.

- Vi tog oss en titt på situationen i somras och kunde konstatera att det här är en hemsk plats för ungdomar, det finns inget att göra. Ingen ordnar något för ungdomarna.

Marianne Liitelä blev glad då hösten kom och Raseborgs medborgarinstitut och staden presenterade sina program.

- Men det fanns ingenting för Pojoungdomarna. MBI erbjuder folkdans och någon instrumentgrupp, men sådant är 15-16-åringar kanske inte intresserade av.

Marianne Liitelä från Pojo.
Marianne Liitelä från byföreningen är glad över att stadens tjänstemän tog byföreningen på allvar under mötet och hjälper till att hitta på aktiviteter för undgomarna. Arkivbild. Marianne Liitelä från Pojo. Bild: Marica Hildén / Yle Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,marianne liitelä

Liitelä konstaterade att det ordnas mycket program för unga i Karis och Ekenäs, så hon kontaktade staden och frågade varför ungdomarna i Pojo inte uppmärksammas.

- Svaret var att staden inte har resurser. Samtidigt verkade de lite förvånade över att här inte erbjuds något åt de unga. Det är tydligen väldigt lätt att glömma Pojo.

Liitelä: Jag tror staden ser problemen

Pojo kyrkoby byförening beslöt att något måste göras åt situationen.

Föreningen ordnade ett möte med stadens representanter för att öppna ögonen för Pojoungdomarnas situation.

Mera öppet på uncan och kanske en ny skejtpark

  • Byföreningen har kämpat för att uncan ska vara mera öppen och föreningen vill också ha en skejtpark.
  • Uncan i Pojo kommer att vara öppen 13-19 på onsdagar. Elever i lågstadieåldern ska gå hem klockan 17. På lördagar är uncan öppen för äldre ungdomar från klockan 15 till 22.
  • Ungdomsgården i Pojo finns i biblioteket.
    Ungdomsgården i Pojo kyrkby finns i biblioteket. Ungdomsgården i Pojo finns i biblioteket. Bild: Marica Hildén / Yle Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,pojo bibliotek pojo uncan
  • Byföreningen försöker också med frivilliga krafter hålla öppet på fredagar.
  • Föreningen Stationens barn var med på mötet och nu finns det planer på att Walkers, som hör till föreningen, ska komma till Pojo med sina Wauto-bilar.
  • Wauto-bilarna kan komma till en ort för att stöda den ungdomsverksamhet som redan finns. Ungdomarna kan samlas vid bilarna där de får träffa varandra och vuxna.

Marianne Liitelä upplevde att stadens tjänstemän tog byföreningen på allvar under mötet.

Det märks också i ett inlägg på sociala medier där tonen från byföreningens sida är positiv gentemot Raseborgs stad.

- Det var en bra diskussion, och det gjorde mig glad. Vår inställning var att vi inte ska strida med staden utan att vi vill ha resultat och därför blev det en positiv stämning på mötet.

- Jag tror att staden nu ser problemen, nu får vi se vad resultatet blir.

Problemen fortsätter i kyrkbyn

Marianne Liitelä säger att situationen faktiskt blivit ännu värre efter mötet i mitten av september, men att det inte beror på ungdomarna.

- Det uppstår nästan dagligen farliga situationer då barn ser allvarliga incidenter där de som är alkohol- och drogpåverkade är inblandade.

- De rör sig berusade i kyrkbyn, affärer blir rånade, saker slås sönder och det uppstår slagsmål. De injicerar sig själva på byn och lämnar sprutor efter sig.

Ett konkret exempel på oroligheterna är måndagskvällen den 16 september.

Polisen fick då larm om ett slagsmål utanför S-market i centrum av Pojo. Snart eskalerade bråket till ett rån.

Den misstänkte är från orten och född 1988. Han är anhållen misstänkt för rånet.

Pojo kyrkby.
Polisen ökar övervakningen i Pojo kyrkby. Pojo kyrkby. Bild: Marica Hildén / Yle Pojo, Raseborg,Raseborg,Västnyland,Pojo

Kriminalkommissarie Mats Sjöholm vid Raseborgs polisstation säger att polisen är medveten om situationen i Pojo.

- Det är beklagligt att invånarna är tvungna att känna sig otrygga. Polisen kommer bland annat att rikta mera övervakning till Pojo centrum. Vi önskar också att misstänkta brott alltid anmäls till polisen, då har polisen en så bra lägesbild som möjligt för att kunna åtgärda problemen.

Mats Sjöholm kan inte säga hur många brott vissa personer gjort sig skyldiga till.

Stadsdirektören: Våra händer är starkt bundna

Marianne Liitelä undrar om Raseborgs stad medvetet placerar personer med alkohol- och drogproblem i Pojo.

Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist förnekar det.

- Stadens vuxensocialarbete har omkring tio personer som bor i Pojo kyrkby, men så vitt vi vet är ingen av dem missbrukare.

Kommunens hyresbostäder är inte det enda boendealternativet för personer med missbrukarproblem, utan de kan också bo i privata hyresbostäder.

- Det är nog Folkpensionsanstalten som ger hyresgarantier åt privatpersoner som sedan hyr ut, säger Lundqvist.

Stadsdirektör Ragnar Lundqvist
Stadsdirektör Ragnar Lundqvist säger att det är svårt för staden att ta itu med otryggheten i Pojo kyrkby. Arkivbild. Stadsdirektör Ragnar Lundqvist Bild: Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,Raseborg,ragnar lundqvist

Raseborgs stad kan inte göra så mycket åt känslan av otrygghet i Pojo kyrkby, säger Ragnar Lundqvist.

- Vi kan egentligen inte göra något, vi är inte en myndighet som kan ordna övervakning. Vi kan inte hindra om FPA ger hyresgarantier till privatpersoner. Våra händer är starkt bundna i det här fallet.

Du kan också läsa om mötet i Pojo på tidningen Etelä-Uusimaas webbplats.