Hoppa till huvudinnehåll

Enighet om att en simhall ska byggas i Nickby - men tidtabellen och omfattningen delar åsikter

Översiktsbild över en simhall med tre bassänger och en bubbelpool.
Ska den simhall som planeras för Nickby vara en simhall med basservice eller bör den också ha bubbelpool och rutschkana? Det grunnar sektionerna i Sibbo på. (Arkivbild) Översiktsbild över en simhall med tre bassänger och en bubbelpool. Bild: Bubi Asplund / Yle Ekenäs,simhallar,badhus,ekenäs simhall

Simhallsprojektet i Sibbo tar små steg framåt. Snart har alla sektioner sagt sitt. Deras olika förslag ska så småningom behandlas i kommunstyrelsen.

I den utredning som gjorts har kommunen tagit fram fyra alternativ. Utgående från dem har utskott och sektioner fått säga sitt om alternativen.

Bildningsutskottets förslag är en simhall med basservice i Nickby och att man några år efter att den färdigställts bygger ytterligare ett friluftsbad invid havet i södra Sibbo.

Fritidssektionen i Sibbo har en annan syn på vad som skulle vara bäst.

- Fritidssektionen lutar mot alternativ ett, det vill säga en simhall med basservice i Nickby som skulle byggas med snabb tidtabell men som också skulle ha en del tilläggsservice som bubbelpool och rutschkana för barn, säger Piritta Forsell, Sibbo kommuns servicechef för idrottstjänster.

Simhopp i Gumtäkt, Helsingfors
Ett friluftsbad utomhus eller inte - det är frågan. (Arkivbild) Simhopp i Gumtäkt, Helsingfors Bild: Juha-Pekka Inkinen/Yle simbassäng

Tekniska utskottets förslag i linje med bildningsutskottets

Tekniska utskottet behandlade ärendet i sitt möte på tisdagen (17.9) och beslöt enligt förslag, det vill säga att gå in för en simhall i Nickby med basservice och senare ett friluftsbad i södra Sibbo.

- Vi gjorde små justeringar i vårt förslag, men andemeningen är i alla fall den samma som i förslag 3, säger Sibbo kommuns tekniska direktör Ilari Myllyvirta.

Enligt Myllyvirta föreslår tekniska utskottet att simhallen i Nickby byggs före 2030, medan friluftsbadet skulle byggas först i början av 2030-talet.

Alla utskott i Sibbo ska uttala sig i frågan. Ännu har inte social- och hälsovårdsutskottet beslutat om vilket alternativ det föreslår.

I kommunstyrelsen kanske redan i början av 2020

Kommunstyrelsen har begärt att utskotten lämnar in sina utlåtanden senast den 30 september.

- När alla utskott sagt sitt går ärendet så småningom till kommunstyrelsen. Det är kommundirektören som bestämmer när ärendet bör komma till behandling, men min tippning är att det blir i början av nästa år, säger Myllyvirta.

En simhall i Sibbo skulle kosta mellan 12 och 20 miljoner euro – beroende på hur omfattande service den skulle erbjuda. Ett friluftsbad skulle kosta mellan 5 och 6 miljoner euro.

Driftskostnaden per år för simhallen är cirka 1 miljon euro och för friluftsbadet 0,5 miljoner euro.