Hoppa till huvudinnehåll

Entreprenören räknade fel - pengarna som skulle gå till bergvärme i Österby skola sätts istället på Seminarieskolans gymnastiksal

En bil kör förbi Seminarieskolan på Ladugårdsgatan.
En bil kör förbi Seminarieskolan på Ladugårdsgatan. Bild: Yle/Malin Valtonen seminarieskolan,Ekenäs

På grund av en räknemiss från leverantören blir inte den planerade bergvärmen i Österby skola i Ekenäs av i det här skedet. Istället läggs pengarna på renoveringen av taket i Seminarieskolans gymnastiksal.

Den summa som leverantören räknat för värmesystemet i Österby visade sig vara 10 000-tals euro i underkant.

Tekniska nämndens ordförande Werner Orre (SFP) säger att staden kunde ha tvingat entreprenören att göra arbetet i Österby för den utlovade summan, men att det inte ansågs ändamålsenligt.

Österby skola i Ekenäs.
Österby skola får klara sig utan bergvärme, i alla fall i det här skedet. Österby skola i Ekenäs. Bild: Yle/ Bubi Asplund skolsammanslagningar,Ekenäs

- Det kan upphandlas på nytt, det är ingen panik med det, kommenterar Orre bergvärmen.

De övriga saneringarna slutförs, men skolan byter alltså inte värmekälla.

Österby skola har oljeuppvärmning. Genom att installera bergvärme hade Raseborgs stad räknat att koldioxidutsläppen minskar med cirka 120 000 kilogram per år.

Tekniska nämnden beslöt på sitt möte i tisdags (17.9) att istället flytta över pengarna till Seminarieskolans gymnastiksalstak. Gymnastiksalen togs ur bruk i mars då man märkte att taket bågnar.

- Nu finns det pengar, så upphandlingen kan börja omedelbart. Om allt går bra kan entreprenören väljas redan den första oktober, berättar Orre.

Summan som flyttas över är 160 000 euro.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland