Hoppa till huvudinnehåll

Finländsk konståkare öppnar upp om sexuella trakasserier – tränaren fortfarande aktiv och förnekar utsagorna

Ett par damskridskor ligger på isen
Flickorna i föreningen som konståkaren var del av vågade aldrig ifrågasätta sin tränares beteende. Ett par damskridskor ligger på isen Bild: Mostphotos Issport,vintersport,junioridrott,skridskoåkning,skridskor,konståkning

En konståkare som vill förbli anonym har berättat om sexuella trakasserier hon utsatts för av sin tidigare tränare. Enligt hennes berättelse är hon inte den enda. Konståkaren började träna under mannens ledning i nioårsåldern. Nu berättar hon om händelserna för Yle Urheilu för att någon ska ta tag i saken.

Enligt vad kvinnan berättat har åtminstone två andra minderåriga konståkare utsatts för sexuella trakasserier.

– Det är svårt att säga när det opassande handlingssättet började. Gränsfallen var många så här när man tänker på det i efterhand, säger hon.

Konståkaren tävlade på FM-nivå och mannen var hennes tränare i totalt åtta år, från att hon var nio år till att hon var 17. Under de åren knöts nära band både med tränaren och hans partner.

– Jag tänkte på dem som mina reservföräldrar. De var väldigt viktiga för mig.

"Vi vågade inte ifrågasätta"

Tränaren ska ha haft favoriter bland konståkarna som i tur och ordning fick specialbehandling. Tävlingen om tränarens uppmärksamhet inom föreningen ska därför ha varit hård.

I hallen ska det bland annat ha funnits ett separat omklädningsrum dit bara utvalda fick gå. Mannen ska ha iakttagit flickorna då de bytte kläder.

Under årens lopp blev hon och de andra flickorna vana vid att tränaren bland annat höll dem i famnen och pratade oanständigt. Enligt kvinnan ska han också ha masserat flickornas ryggar då de var klädda i bara bh och kommenterat flickornas underkläder.

– Vi pratade aldrig sinsemellan om sakerna rakt av och vi vågade inte ifrågasätta hans beteende.

Svor sin kärlek och föreslog förhållande

Då tränarförhållandet tog slut fortsatte mannen vara där som stöd för kvinnan, bland annat då hon insjuknade i ätstörning.

Ett par år senare ändrade en händelse ändå på allting och kvinnan miste förtroendet för sin tidigare tränare.

– Min tränare ringde på dörrklockan och jag trodde han ville försäkra sig om att allting var okej med mig. Jag släppte in honom i lägenheten och han började öppna upp om sin kärlek för mig och föreslog att vi skulle inleda ett förhållande. Han tog mig i famnen och försökte övertala mig att ha sex med honom.

Kvinnan fick ut mannen från lägenheten men var i chock, ännu flera veckor framåt. Hon var rädd att mannen iakttog henne utifrån då hon vistades i lägenheten. Hon berättade heller inte för någon om vad som skett.

– Jag kände ångest över att vara i samma rum som han men jag kunde inte berätta för någon om vad som hänt. Jag var rädd för att jag kommer att splittra tränarens familj om jag berättar vad han gjort. Jag led av ångest efter trakasserierna.

Ingen har tagit tag i saken då offren vill vara anonyma

Kvinnan har inte deltagit i något som har med konståkning att göra på flera år. En annan konståkare kontaktade henne ändå förra året och berättade om liknande upplevelser.

Enligt henne ska tränaren bland annat ha skickat likadana meddelanden åt dem båda.

Den andra kvinnan ska ha berättat om händelserna för förbundet men förbundet har inte tagit tag i saken. Enligt förbundet är det ord mot ord som gäller. Dessutom skulle det ha krävts att kvinnorna berättar om händelserna utan att vara anonyma för att saken skulle ha förts vidare.

Det var de ändå inte beredda att göra.

Också Finlands centrum för etik inom idrotten (FCEI) har fått information om fallet. FCEI har bekräftat för Yle Urheilu att de hört om händelserna men inte heller de har fört ärendet vidare, av samma orsak som förbundet.

Yle Urheilu kontaktade tränaren som förnekade att han skulle ha trakasserat sina adepter. Mannen är fortfarande aktiv som tränare.

Kvinnan ville nu dela med sig av sin historia för att någon skulle ta tag i saken. Något som tidigare stjärnan Kiira Korpi tycker att är bra.

– Det är ju nog helt fruktansvärt, och kanske bara toppen av isberget i allt det ruttna i den här kulturen. En väldigt ledsam och hemsk händelse. Det är ändå väldigt bra att detta kommer fram och att man börjar diskutera det här, säger hon till Yle.

Texten baserar sig på Yle Urheilus artikel "SM-tason taitoluistelija kertoo valmentajansa seksuaalisesta ahdistelusta – arvostettu valmentaja kiistää ja jatkaa työssään" skriven av Simo Leinonen och Tuulia Kössö.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport