Hoppa till huvudinnehåll

Kasköpolitiker splittrade inför folkomröstning och fusion: Hellre misär än Närpes

Fyra män står på en gårdsplan och diskuterar.
Åsikterna om en fusion med Närpes går isär i Kaskö. Fullmäktigeledamötena Juhani Holm (SDP), Aarno Lindholm (SFP), Jarmo Tarkka (Sannf.) och Lars Piira (Saml.) diskuterar frågan utanför stadshuset. Fyra män står på en gårdsplan och diskuterar. Bild: Yle/Juho Teir Fullmäktige,Kaskö,politiker,jarmo tarkka

En enkät av Yle Österbotten och Yle Pohjanmaa visar det sig att fullmäktigeledamöterna i Kaskö är väldigt delade i frågan om en fusion med Närpes. Många är dock beredda att ändra sin åsikt beroende på hur det går i folkomröstningen.

Av 17 ledamöter i Kaskö fullmäktige är åtta klart emot en fusion, medan sex är för. Tre stycken vill inte avslöja hur de förhåller sig till en fusion.

Fem ledamöter har redan klart för sig hur de kommer att rösta oberoende hur det går i den rådgivande folkomröstningen.

- Jag kommer att respektera dem som röstade på mig i kommunalvalet. Jag sade redan före valet att jag är för en kommunsammanslagning. Jag kan inte göra dem besvikna, säger Aarno Lindholm (SFP).

En äldre herreman med keps på huvudet.
Närpesborna är inga spöken, anser Aarno Lindholm (SFP). En äldre herreman med keps på huvudet. Bild: Yle/Juho Teir Kaskö,politiker,Svenska folkpartiet i Finland,Fullmäktige,aarno lindholm

- Jag håller fast i min åsikt. Vi får alla ha en egen syn på saken och min syn är att självständighet är ändå självständighet även om det skulle vara lite eländigare, konstaterar Jarmo Tarkka (Sannf.)

Sex ledamöter är i sin tur villiga att böja sig för folkets vilja ifall en klar majoritet röstar på ett visst sätt.

- Jag respekterar resultatet av folkomröstningen om resultatet lutar märkbart mot det ena eller det andra hållet, säger Juhani Holm (SDP) som i det här skedet är emot en fusion.

Endast en ledamot kommer helt och hållet rösta enligt folkets vilja, Vänsterns Anneli Tunttunen.

- Jag kommer att respektera resultatet i folkomröstningen, eftersom så fungerar en demokrati, säger hon.

Saknar ett alternativ

Enligt Lars Piira från Samlingspartiet, har ingen plan för vad som händer ifall Kaskö förblir självständigt förts fram och då är det svårt för befolkningen att ta ställning till vilket alternativ som är bättre.

- Då skulle den här rådgivande folkomröstningen haft någon betydelse, nu har den inte det då det inte finns något att jämföra med.

En skallig man med runda glasögon ser sur ut.
Lars Piira (Saml.) tycker inte folkomröstningen har någon betydelse. En skallig man med runda glasögon ser sur ut. Bild: Yle/Juho Teir Kaskö,Fullmäktige,politiker,Samlingspartiet,lars piira

Därför kommer Piira att rösta enligt sin egen åsikt, det vill säga att Kaskö ska gå samman med Närpes.

- Om vi inte gör något så är det det enda alternativet. Det att vi gör lite är inte ett alternativ. Jag tycker inte att det är trovärdigt att det slängts ut siffror om att spara tio procent i nästa års budget. Det är en allt för liten summa.

Oense om vad som händer med servicen

Jarmo Tarkka (Sannf.) är medveten om att Kaskö måste skära ner på kostnaderna rejält, men han lever hellre i misär än som en bybo i Närpes.

- Behöver vi faktiskt all service? Vi kan rationalisera servicen i rätt proportion. Vi kan spara på många ställen eftersom vi har levt över våra tillgångar.

- Vi har sett vad som händer ifall ingen vågar fatta svåra beslut. Om inte vi gör det, så gör Närpes det. Men det är lönlöst att tro att vi kommer att sväva på moln om vi går samman med Närpes.

En man med kort mörkt hår och mustasch ler.
Jarmo Tarkka (Sannf.) väljer hellre misär än Närpes. En man med kort mörkt hår och mustasch ler. Bild: Yle/Juho Teir Kaskö,Fullmäktige,politiker,Sannfinländarna,jarmo tarkka

Enligt Aarno Lindholm (SFP) har man kommit överens om ett fusionsavtal där det klart står att Kaskö får behålla sin service.

Han är inte heller orolig för vad som händer i framtiden då ett nytt fullmäktige har tillträtt i den möjliga nya kommunen.

- Det är väldigt svårt att spå framtiden, men jag känner Närpesborna och litar på dem fullständigt. Inte är Närpes något spöke eller mörkö, han spelar ishockey i Finlands landslag.

Juhani Holm påpekar att man har sett vad som hänt i före detta kommuner som Pörtom och Övermark efter att de gått samman med Närpes.

- Det att man försöker säga åt folk att inget kommer att ändra om vi går samman med Närpes stämmer inte. Vi vet alla vad som händer i kommuner där man gjort kommunsammanslagningar. Tre år kan det gå riktigt bra, men vad händer sedan?

En man med kort grått hår står på en gård.
Juhani Holm (SDP) har inte ännu bestämt sig för hur han röstar. En man med kort grått hår står på en gård. Bild: Yle/Juho Teir Kaskö,Fullmäktige,politiker,Finlands Socialdemokratiska Parti,juhani holm

Den rådgivande folkomröstningen i Kaskö hålls söndagen den 29 september. Efter det är det upp till fullmäktige att fatta beslut om att gå eller inte gå samman med Närpes.

Inför den rådgivande folkomröstningen har Yle Österbotten frågat alla ordinarie ledamöter i stadsfullmäktige i Kaskö om de kommer att respektera resultatet i folkomröstningen.

Samtliga ledamöter fick också svara på frågan om de själva är för eller emot en fusion med Närpes.

Röstar enligt resultatet i folkomröstningenIfall klar majoritetRöstar enligt egen åsiktFör eller emot fusion
Jani Salo (SDP)xEmot
Aarno Lindholm (SFP) xFör
Mirja Högstrand (Vänstern)Ingen kommentarIngen kommentar
Jarmo Tarkka (Sannf.)xEmot
Kari Häggblom (SDP)xEmot
Jukka Salo (Sannf.)xEmot
Erkki Nykänen (Gröna)Ingen kommentarIngen kommentar
Anneli Tunttunen (Vänstern) xEmot
Lars Piira (Saml.)xFör
Solveig Björklund (SFP)Ingen kommentarFör
Ilkka Hovi (Saml.)xFör
Johan Bärnlund (SFP)Ingen kommentarIngen kommentar
Carl-Gustav Mangs (SFP)xFör
Sakari Mäntysaari (SDP)xEmot
Juhani Holm (SDP)xEmot
Erkki Virta (SDP)xEmot
Catharina Skur (SFP)Ingen kommentarFör

Läs också